Odpowiedz

[Rozwiązany] Udostepnienie katalogu baza na PC1 innym PeCetom na W7 Prof. Logowaniem na hasło

thermalfake
Ostatni Mohikanin

Liczba postów: 13.580

RE: Udostepnienie katalogu baza na PC1 innym PeCetom na W7 Prof. Logowaniem na hasło

Przeglądałem ten wątek ale nie odpisywałem przez dłuższy czas ponieważ chciałem zobaczyć jak sobie poradzisz.
To było do przewidzenia iż tak się stanie a ile jeszcze rzeczy może się zdarzyć to nikt tego nie przewidzi. Jeśli chcesz poznać moje zdanie i Magnetara z całą pewnością - my pod tym nie podpisalibyśmy się wcale. Częściowo już zostało to napisane dlaczego. Chciałbym to napisać delikatnie ale to jest najzwyklejsza prowizorka.
Z opisów wynika iż jesteś w jakiejś budżetówce albo u prywaciarza sknery. Nie wiem czy to co masz zrobić należy do obowiązków czy po prostu zgłosiłeś się na ochotnika. Trochę się już naoglądałem takich środowisk gdzie szef jeździ nową furą a w firmie paździerz wyposażenia gdzie pracownicy tańcują wokół swego chlebodawcy jak im zagra.
To na dłuższą metę kiedyś się najzwyczajniej rozsypie a w razie czego pamiętaj palcem będą wytykać Ciebie. W mojej pracy trzeba być asertywnym albo szukać innych dróg bo ściągać na siebie kłopoty - łatać coś bez przerwy to żadna frajda. Dlatego nie wchodzę tam gdzie onformatyzacja miała by być podparte patykami.
Na razie nie proponowaliśmy Tobie profesjonalnego sprzętu. Profesjonalne to znaczy takie jak serwer rackowy w szafie teleinformatycznej z ups'em, zarządzalny switch gigabitowy. Do tego urządzenie magazynujące storage a nie wolnostojący tower z płytą serwerową, tanim Xeonem serii E który już gości w wielu pecetach i prostą macierzą raid.
Zaproponowaliśmy coś co nie pochłonie sporych kilku, kilkunasto czy kilkudziesięciotysięcznych nakładów. Dysk sieciowy NAS to dużo bardziej optymalne i bezpieczniejsze miejsce do przetrzymywania danych.
Netgear, Seagate, D-Link, Qnap, Synology itp itd - modeli w różnych konfiguracjach z różnym stopniem zaawansowania firmware'u. Ustawiasz przydział, definiujesz uprawnieniach do niego i użytkownika bądź użytkowników. Możesz ustawić dodatkowo plany archiwizacji na dowolne okresy, wysyłać dane w inne miejsca sieciowe. Nie babrzesz się z konfigurowaniem kont na stacjach, nie musisz nawet mieć grupy roboczej. Mapujesz tylko udział do tego dysku na odpowiednich poświadczeniach i tyle. Pobaw się FreeNAS'em albo NAS4Free na osobnym pececie z boku to zobaczysz co tracisz.
Przyznaj szczerze czy te kopie jak piszesz będą zawsze pilnowane jak należy. A co kiedy Cię nie będzie albo pani Halinka z PC1 zapomni o wypaleniu płyty albo skopiowaniu bądź coś wg niej pójdzie nie tak albo nawet nie będziesz wiedział czy kopia wykonuje się poprawnie. Dzienna kopia 5-6GB to też trochę czasu zajmie czasu. Załóżmy panie pracują na zasobach do 16-stej to kiedy mają tą kopię zrobić jak chcą iść do domu ? Policzyłeś też koszt nośników. Przewidziałeś nieprzewidziane sytuacje z obecnością. Albo kiedy PC4 się rozłoży na amen - dysk albo coś innego i na szybko inny sprzęt do podstawienia i skonfigurowania a Ciebie jako jedynego znającego się nie będzie. Spotkałem się z taką sytuacją, że panny miały robić sobie backup na 3 dyskach zewnętrznych naprzemienne tylko je zmieniając. I co wyszło ? Tylko przez krótki okres wpisywały się na harmonogram i podpisywały a jak ostatnio pytałem to od pół roku żadna palcem nie kiwnęła.
Także jak chcesz się mniej napracować i mieć więcej czasu na inne obowiązki lub leżeć brzuchem w późniejszym czasie to naprawdę radzę zrobić to raz i porządnie. Nie miałbyś teraz pytań jakie zadajesz w ostatnim poście.
Najgorzej właśnie robić z systemu klienckiego wydmuszkę serwera. A do tego udostępniać zasoby hasłem administracyjnym (nie daj Bóg się jeszcze zmieni przez kogoś innego, przez włam albo wygaśnie czego wcale nie musisz skojarzyć) i dawać uprawnienia grupie Wszyscy - to niedopuszczalne. Poszukaj w sieci dlaczego.

Cytat:Skrypt po skopiowaniu danych ma nadawać każdemu backupowi inną nazwę.
Najlepiej gdyby to była nazwa katalogu w postaci:
dzień, miesiąc, rok.
Np. 01.01.2015t
Lub
01.01.2015m.
Gdzie „t” oznacza tydzień a „m” miesiąc.

Za dużo kombinujesz, to jak chcesz archiwizować jest nieczytelne.
Rozdziel sobie kopie tygodniowe i miesięczne osobnymi folderami obojętniej jak nazwane np tygodniowe i miesieczne.
W każdym folderze utwórz sobie kolejno rok - 2015 itd. Dopiero w kolejnych podfolderach w zależności od skonfigurowania dla kopii
- tygodniowych rób automatyczne kopie do folderów z nazwą np tydzien01, tydzien02 aż do tydzien52 bo tyle jest w roku albo po prostu podfolder z datą w nazwie np 08-06-2015
X:\baza\kopie\tygodniowe\2015\tydzien30 albo X:\baza\kopie\tygodniowe\2015\08-06-2015
- miesięcznych twórz podfoldery z nazwą miesiąca - to że będą się robić na pierwszego każdego miesiąca nie trzeba tu wspominać
X:\baza\kopie\miesieczne\2015\czerwiec

Jak widać to jest dużo bardziej czytelniejsze i przejrzyste niż walenie wszystkiego do jednego worka i zaznaczanie literkami t oraz m.

Cytat:wszystkie komputery opisane są jako PC-KADRY

Bardziej jako unikalne nazwy np PC1-KADRY

Cytat:Natomiast PC1 w sieci publicznej i nie wiem jak to zmienić na sieć firmową.

Nie potrafisz tego zrobić w centrum sieci i udostępniania dla połączenia lokalnego czy jaki diabeł się za tym kryje. Zaloguj się na konto administracyjne i wtedy zmieniaj.

Cytat:Na katalogu PPM i udostępnij -> określonym osobom -> do wyboru jest Admin i Wszyscy. Moich PC1-5 nie ma na liście oraz nie ma możliwości ręcznego dopisania użytkownika PC-z kolejnym numerem.
Nie wiem gdzie jest przyczyna.

PPM na folder i zakładka Udostępnianie. Kliknąć udostępnianie zaawansowane, zaznaczyć Udostępnij ten folder, wpisać nazwę udziału i poniżej Uprawnienia. Klikamy Dodaj i wybieramy Lokalizacje i tam przeszukujemy całą grupę roboczą. Domyślnie przeszukuje tylko lokalne na danym komputerze grupy użytkowników, użytkowników i zabezpieczenia główne. To jest podstawowa wiedza początkującego administratora.

[Obrazek: 2089620800_1406976151.png]

W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu.
Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum.
Nie udzielam porad via PW.

28.05.2015 01:38

Róża Podziękowania od: mruk
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Udostepnienie katalogu baza na PC1 innym PeCetom na W7 Prof. Logowaniem na hasło - thermalfake - 28.05.2015 01:38