Dziwne freezy komputera po zmianie części |
|
Merkury Wdrażany
Liczba postów: 14
|
Dziwne freezy komputera po zmianie części
Witam serdecznie.
W okolicy kwietnia wymieniłem w swojej starej skrzynce prawie wszystko - ze starych podzespołów ostała się tylko i wyłącznie karta graficzna. Niestety problem jest takiej natury, że z różną częstotliwością, bez powiązania z jakąś konkretną akcją czy działającą aplikacją komputer się kompletnie zawiesza - urywa dźwięk, myszka/klawiatura nie odpowiada, nie działa przycisk "reset" na obudowie. Jedyne co pozwala komputer ubić to przytrzymanie "power", wyłączenie zasilacza z tyłu obudowy lub poczekanie - po jakimś czasie komputer sam się wyłącza. Kombinowałem w różny sposób, aby znaleźć przyczynę. Testowałem pamięć oraz "przepalałem" procesor w testach po nawet 48h - wszystko wyszło bez błędów. W UEFI zwiększałem napięcie podawane na proca - najpierw +0.05, później 0.08 aż do 0.1 - bez skutecznie. Tak jak wspomniałem na początku, zwieszenia wydają się być kompletnie przypadkowe - raz podczas grania, raz podczas oglądania czegoś na YT, a innym razem podczas rozmowy na WTW. Skończyły mi się wszelkie pomysły - nie chcę jeszcze wysyłać sprzętu na gwarancję, ponieważ bez zlokalizowania wadliwego podzespołu muszę wysłać wszystko, co wiąże się z brakiem narzędzia do pracy na, znając życie, dłuższy okres czasu. Dlatego postanowiłem poprosić o pomoc kogoś z większą wiedzą i doświadczenie niż moje. Poniżej to, co siedzi w mojej skrzynce:
Przy kolejnym uruchomieniu po załadowaniu UEFI wyskakuje monit o tym, że komputer został zamknięty niepoprawnie i czy chcę uruchomić Windows normalnie etc. Z góry dzięki za wszelką pomoc. 06.11.2013 19:48 |