Odpowiedz

Sporadyczne zawieszanie się systemu w laptopie

thermalfake
Ostatni Mohikanin

Liczba postów: 13.580

RE: Sporadyczne zawieszanie się systemu w laptopie

(10.08.2012 20:13)krymuc napisał(a):  jestem posiadaczem nowego lapka Dell INSPIRION i7 2670QM 2.20GHz 8GB ramu z win7 home premium 64 bit..

Konretnie jaki to model ?

Cytat:komputer zawiesza się co chwilę..w monitorze zasobów pojawia się 100% czasu największej aktywności dysku.. a ja co najwyżej mam odpalonego worda i czytam informację w necie.. na ok 20-30 sekund mam na wszystkich odpalonych aplikacjach "brak odpowiedzi" i nie pozostaje nic innego jak tylko poczekać, ale ile można?

Pytanie czy to jest nadal fabryczny system czy już z własnych zasobów, niekiedy ludzie zapominają o doinstalowaniu kompletu sterowników ?

Cytat:Dell ma wbudowane fajne narzędzie diagnostyczne dla wszystkich podzespołów komputera, ale ono nic nie wykrywa. Więc w momencie kiedy chciałbym wysłać sprzęt do serwisu prawdopodobnie obciążą mnie kosztami...

Nie obciążą. Nie raz miałem taką sytuację, że po zadzwonieniu do della panowie każą wykonać procedurę testową ich aplikacją. Ja to robię a błędów nie było tak nie ma. Po czym po otrzymaniu RMA wysyłam sprzęt i okazuje się np, że wymienili kości RAM

Cytat:co mam robić?

- znaleźć pod spodem lapka swój service tag i sprawdzić na stronie http://www.dell.com/support/drivers/us/e...Drivers_PS czy nie ma już nowszej wersji bios (wersja bios pokazuje się na planszy po starcie lub sprawdzamy poleceniem msinfo64.exe)
- odpalić LatencyMon i po kilku minutach pokazać wszystkie zakładki, zakładkę Driver przesortować po czasie dostępu do cpu
- odpalić Process Monitor i przejść do opcji Show file system activity, dalej korzystać z filtrów, opcja Tools -> Show file info
- uruchom manager zadań, zaznacz svchost i z menu kontekstowego ppm wybierz "przejdź do usług, zrób z tego zrzut
- zaaplikuj wszystkie poprawki systemowe
- zoptymalizuj usługi -> http://traxter-online.net/optymalizacja-...e-windows/ (szczególnie usługa indeksowania)
- dla zaawansowanych do wykonani log w który trzeba zbadać aktywność operacji I/O -> http://windows7forum.pl/wysokie-zuzycie-...#pid134126

Cytat:ten problem jest identyczny nawet zrzuty ekranowe mógłbym porobić takie same bo w momencie zwieszki czas aktywności dysku jest na 100% i na wykresie ta linia niebieska jest na maksa a zielonej nie ma
Proszę o pomoc dobrych ludzi Uśmiechnięty bo na serio nie mam już pomysłu

Ja na zrzucie widzę tylko zbyt dużą ilość instancji procesu svchost.exe
Rozwiń zakładkę Procesy o aktywności dyskowej i Aktywności dysku posortuj je od największej wartości po kolumnie Razem.

[Obrazek: 2089620800_1406976151.png]

W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu.
Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum.
Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.08.2012 17:10 przez thermalfake.)

11.08.2012 16:50

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Sporadyczne zawieszanie się systemu w laptopie - thermalfake - 11.08.2012 16:50