Wątek zamknięty

[Rozwiązany] Problem z utworzeniem partycji RECOVERY

thermalfake
Ostatni Mohikanin

Liczba postów: 13.580

RE: Problem ze zrobieniem RECOVERY

(06.01.2012 22:14)asika92 napisał(a):  No właśnie niekoniecznie usunęłam przy partycjonowaniu, w MiniTool Partiotion Wizard
To odpal go raz jeszcze i pokaż nam screen'a co tam na tym dysku jest. Albo inny sposób przez panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem -> zarządzanie dyskami

Cytat:mój dysk ma 465gb, a nie 500.

Prawidłowo, związane jest to z przeliczaniem. Producent zaokrągla 1kb do 1000b natomiast prawidłowo 1kb to 1024b i z takich wielkich sum gb wychodzą potem różnice.

Cytat:Dodatkowo widzę jakieś 100mb zastrzeżone przez system, ale to za malo na recovery, wiec podejrzewam o to te brakujace ok 35gb, ktore pewnie stanowi tę ukrytą partycję przeznaczoną na recovery.... (?)

Partycja 100mb zastrzeżona to partycja systemowa z narzędziami do naprawy, jej się nie rusza. Żadnych 35GB nie brakuje.

Cytat:Racja, komputer był bez systemu.

To wreszcie jest fabryczna naklejka COA legalności (Windows 7 ....... OA Asus) od spodu czy jej nie ma ?
Jeśli nie było fabrycznego systemu to i partycji recovery (odzyskiwania systemu) nie może być. Może masz na myśli kopię zapasową.

Cytat:Do thermalfake: soft, w sensie wszystkie sterowniki? Takowe posiadam na płycie od Asusa, dawno zainstalowane...,

Na stronie zawsze znajdziesz najświeższe sterowniki, choćby do układu VGA

Cytat:tak wogóle na jakiej podstawie podejrzewasz mnie o brak licencji?

To przez niejasny opis w pierwszym poście. Skoro piszesz, że robisz recovery to znaczy dla mnie domyślnie, że licencja fabrycznego systemu jest (ostatni post wyjaśnia jednak, że nie). Nie tak często wersje Professional i Ultimate są dokładane do lapków asusa. Stąd domysł, że mogłaś mieć np Home Premium. Potem padnięcie systemu i instalacja Professional'a. Na forum spotykam się z wątkami gdzie instaluje się inną wersję bo skoro system jest oryginalny to czemu nie można instalować innego. Skoro jednak jesteś pewna, że masz oryginał kupiony w sklepie z nośnikiem/dowodem zakupu to naklej naklejkę na spód lapka co nie będzie rodziło nieporozumień np w rękach innego użytkownika/serwisu.

Cytat:Win 7 to dla mnie trochę nowość, nie ukrywam, wiec czy jeżeli nie bede miała tych płyt recovery, to czy w razie awarii systemu bede zmuszona do postawienia go na nowo

System ma możliwość zrobienia kopii zapasowej na innej partycji/nośniku dysku (najłatwiejszy sposób).
Inne rozwiązanie to zaraz po instalacji i konfiguracji zrobić sobie klonowanie dysku C za pomocą takich programów jak CloneZilla, Norton Ghost, Acronis True Image i innych. Gdy system pada przywracasz tylko samą partycję z systemem.
Żeby dane z niej nie przepadły przed przywracaniem czy to z kopii zapasowej czy w ten drugi sposób warto pozrzucać dane przy pomocy bootowalnych systemów linux livecd, udają normalny system gdzie przekopiujesz dane do dowolnej partycji innego zewnętrznego hdd.

Cytat:czy też utracę dane ze wszystkich partycji?

Jeśli masz kilka partycji a nie tylko jedną na której jest system i reszta to takie konsekwencje nie grożą.

Mam nadzieję, ze teraz jest to już przystępnie wyjaśnione Uśmiechnięty

[Obrazek: 2089620800_1406976151.png]

W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu.
Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum.
Nie udzielam porad via PW.

06.01.2012 23:22

Róża Podziękowania od: asika92
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Problem ze zrobieniem RECOVERY - thermalfake - 06.01.2012 23:22