Laptop nie czyta płyty |
|
Debe36 Nowy
Liczba postów: 5
|
Laptop nie czyta płyty
Witam znowu. Niedawno pisałem w tym wątku (http://windows7forum.pl/instalacja-syste...pid127930) ale teraz mam kolejny problem.
Gdy wkładam płytę instalacyjną z oryginalnym oprogramowaniem Win7 do laptopa z aktualnym systemem Vistą - wszystko jest okej. Wyłączam komputer, włączam go ponownie. Wtedy nic się nie dzieje i pokazuje mi się tak jak zwykle ekran logowania. Po prostu nie czyta płyty. Nie wiem czy muszę coś kliknąć czy co, ale po prostu nie czyta. Proszę o pomoc. 09.06.2012 08:58 |
|
|
Portator Redaktor
Liczba postów: 10.980
|
RE: Laptop nie czyta płyty
Proszę zapoznaj się z poradnikiem:
http://windows7forum.pl/instalacja-windo...orial-29-t oraz tym: http://pclive.pl/porady-komputerowe/wind...ows-7.html Windows ❼ Forum 09.06.2012 09:50 |
|
|
peciaq VIP
Liczba postów: 5.100
|
A w BIOS przestawiłeś bootowanie w pierwszej kolejności z CD/DVD?
09.06.2012 10:12 |
|
|
Debe36 Nowy
Liczba postów: 5
|
Dzięki za linki.
peciaq, tak przestawiłem. Problem chyba rozwiązałem. Laptop Dell, płyty HP. Kto kumaty chyba wie. Jest jakieś rozwiązanie? 09.06.2012 11:46 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
No i wiedziałem, że tak będzie. Nie zdążyłem się dopisać kolego do poprzedniego wątku ale sprawa wygląda tak, że jeśli miałeś system kupiony do tamtego komputer i podkreślasz, że jest oryginalny to są 3 przypadki:
- kupiłeś system w wersji BOX i możesz zainstalować go na dowolnej liczbie stanowisk pod warunkiem, że w danej chwili jest zainstalowany tylko na jednym. Nie wolno równocześnie korzystać na wielu. Od tego są licencje zbiorcze. - kupiłeś system w wersji OEM/retail czyli prosto z półki w pudełeczku. Nie możesz go przenosić na inne stanowisko, jest on do końca życia sprzętu, zmiana płyty głównej (nie gwarancyjna) jest traktowana jako inny zestaw. - kupiłeś system w wersji OEM SLP/brandowany (fabryczny) dołączony do sprzętu (nie tylko laptopy ale i także stacjonarne mogą mieć taki system). Nie możesz przenosić go poza sprzęt producenta, czyli jeśli jest to Win 7 hp to tylko na hp-kach bo aktywacja następuje przez zabezpieczenie slic table w biosach. Także zahaczyłeś o ostatni przypadek i tamta płyta jest bezużyteczna bo łamie zasady licencjonowania eula (nie można kupić systemu na własność). Oryginalność produktu to jedno a legalność użytkowania to całkiem odrębne sprawy. Rozwiązania są takie, że kupujesz upgrade z Visty do Win 7 ale moim zdaniem bez sensu gdyż nie kosztuje on wcale mniej niż normalny Win 7 a dodatkowo przy upgradzie przy stawianiu systemu musisz mieć zainstalowaną podstawę jakim jest Vista. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.06.2012 13:21 przez thermalfake.)
09.06.2012 13:18 |
|