Artefakty na monitorze kilkudniowego komputera |
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Artefakty na monitorze kilkudniowego komputera(03.08.2011 23:49)Lukoilman napisał(a): Jako, że posiadam oryginalną Vistę SP1 w wersji BOX, którą kupiłem jakiś czas temu za paręset złotych i stała bezużytecznie na półce, postanowiłem ją w końcu wykorzystać na nowym pececie. Niestety płytka jest tylko z wersją 32-bitową. Szkoda moim zdaniem bądź co badź nienajgorszego znowu komputera, żeby używać wersji 32-bitowej. Postanowiłem więc dopuscić się piractwa i zainstalować Windows 7 w wersji 64-bitowej, jako, że kupując Viste czytałem o darmowej aktualizacji do jej następcy, co okazało się ściemą ze strony Microsoftu, więc de facto zostałem wprowadzony w błąd. My naprawdę nie tolerujemy piractwa a jeśli już to mogłeś to chociaż przemilczeć a nie jawnie się afiszować. Kto Ci nagadał bzdur o darmowym upgradzie. Po pierwsze upgrade z Visty do 7 kosztuje niemal tyle samo co sama 7. Do tego kłopot bo żeby mieć zainstalowaną legalnie 7 najpierw trzeba postawić Vistę. Cytat:Włączyłem jakiś filmik na YT w 1080p, aby pozachwycać się trochę moim sprzętem. Wiecie, przesiadka z tamtego crapu... Po chwili od włączenia filmiku na ekranie zaczął się "szarpać" obraz. Nie wiem jak to określić, może artefakty. Aktualne sterowniki do wszystkich urządzeń, zainstalowany najnowszy flash. Nie wspomniałeś jaka przeglądarka web. Przy zbuforowanym na dysk materiale video dzieje się to samo tzn lagowanie ? Cytat:Zgodnie z zasadami gwarancji, kompa muszę dostarczyć na koszt własny. Wysyłka wkurierem w obie mańki to pięć dych. Tak, wiem, szlachta wydaje dziennie więcej na waciki. Chcę mieć pewność przed wysłaniem, że to na pewno komp. No i idea kupowania po taniości na allegro legła w gruzach. Ile razy będziesz jeszcze musiał wysyłać na swój koszt licho wie. Cytat:Karta grzeje się podczas grania np. w WoW do około 80 stopni. Zauważyłem, że właśnie powyżej 75 stopni robią się te artefakty, chociaż i zaraz po włączeniu, przy ok 35 stopniach też ma to miejsce. Po zapuszczeniu FurMarka temperatura dochodziła do 86 stopni i artefakty były. Chociaż w tym przypadku też nie ma reguły, bo innym razem, też przy około 85 stopniach, artefaktów nie było. Nawet jak włączyłem menu BIOS'a, to też to się działo (a wtedy przecież karta, jak i inne elementy są w całkowitym spoczynku). Temperaturki w normie, uszkodzone pamięci GDDR na grafice, sypią się co daje efekt pokazywania artefaktów - poziome/pionowe/przerywane linie najczęściej kolor zielony, dziwne znaczki zaraz po uruchomieniu, kropki i inne cudaczne zniekształcenia. Cytat:Pewnie po drodze się obtłucze dysk i napęd DVD. Majstry porysują obudowę, która podczas powrotu się powgniata, bo panu wkurierowi żona nie da i bedzie musiał cisnąć paczką o glebę. Obudowę możesz owinąć ładnie specjalną folią stretch to jest szansa, że jej nie zrysują. Jeśli nie masz plomby i warunkiem gwarancji nie jest dostarczenie kompletu to hdd bym wyciągnął (ale lepiej się upewnij dzwoniąc) Przy kurierze otwórz paczkę i zobacz czy nie ubita, wtedy spisujesz protokół i po sprawie. Cytat:Kolega sąsiad miał problemy z kompem. Sam mu naprawiałem. Raz odłaczyłem wszystko, żeby coś mu tam w pudle zrobić. Podłączyłem jak trzeba. Ciągle mu sie coś sypało, nie szło włączyć. Nie miałem pomysłu. Nagle mnie przywołuje do swojego mieszkania i oznajmia, że znalazł rozwiązanie i teraz wszystko działa. Okazało się, że jeżeli ma podłączoną myszkę do gniazda myszki, to mu komp nie działa, ale jeżeli podłączy myszkę do gniazda klawiatury(!) to komp sie uruchamia poprawnie i wszystko działa. Uszkodzony kontroler na płycie głównej. Cytat:Wiec jeżeli ktoś mi powie, że np. powinienem ustawić komputer na linii północ-południe, albo podłączyć komp do innego gniazdka, bo w tym jest zły prąd, to wcale mnie to nie zdziwi... Wznieść modły szamańskie Jeszcze jedna taka mała uwaga na przyszłość bo mod pewnie się zjawi i napisze notkę dla Ciebie. Staramy się zwięźle i na temat opisywać swoje problemy. Twój post jest przydługaśnie nudny i zniechęca do jego odpowiedzi. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 04.08.2011 08:34 |
|
Wiadomości w tym wątku |
Artefakty na monitorze kilkudniowego komputera - Lukoilman - 03.08.2011, 23:49
RE: Artefakty na monitorze kilkudniowego komputera - thermalfake - 04.08.2011 08:34
RE: Artefakty na monitorze kilkudniowego komputera - sybic - 04.08.2011, 08:42
RE: Artefakty na monitorze kilkudniowego komputera - nieboraku - 04.08.2011, 12:05
RE: Artefakty na monitorze kilkudniowego komputera - Lukoilman - 04.08.2011, 10:14
RE: Artefakty na monitorze kilkudniowego komputera - Lukoilman - 04.08.2011, 12:19
|