Wątek zamknięty

Problem z uruchomieniem komputera po użyciu w WINDOWS opcji 'uruchom ponownie'.

klorel
Nowy
Liczba postów: 2

RE: Problem z uruchomieniem komputera po użyciu w Windows opcji 'uruchom ponownie'.

(18.07.2011 16:33)thermalfake napisał(a):  Poodpinaj większość urządzeń od płyty głównej z usb też, zostaw tylko dysk z systemem. Ustaw ręcznie napięcie i timingi dla pamięci, zrób reset biosu przez wyjecie baterii na dłuższą chwilę do całkowitego zaniku zasilania (wypnij wtyczkę zasilania). Nie wydaje mi się, żeby nowy bios mu pomógł. Moim zdaniem płyta główna do wymiany/gwarancja o ile jeszcze jest.
Spróbuję to wszystko zrobić, choć mogę mieć problem z tym ręcznym ustawieniem timingów i napięcia dla pamięci (nigdy w sumie tego nie robiłem jeszcze i nie wiem, jakie wartości powstawiać w BIOS'ie) - jakieś sugestie?
Płytę kupiłem chyba w zeszłym roku, więc zdaje się, że jest jeszcze na gwarancji i w razie czego nie powinno być problemu z naprawą czy ewent. wymianą.

A propos uwalonej płyty głównej? Gdyby tak było, to system nie powinien chyba w ogóle wstawać za każdym razem a jednak kiedy zamknę system normalnie i odłączę zasilanie, to potem startuje wszystko normalnie, nic się nie stopuje na POST i pracuje potem bez problemu, więc czegoś tu jednak dalej nie rozumiem Smutny . Czy tak powinno być w przypadku uwalenia płyty bądź któregoś z komponentów?

BTW. Piszesz, że mam wypiąć wszystkie urządzenia także z USB, ale klawiaturę i mysz mam radiową a odbiornikiem jest stick na USB, więc chyba to mogę zostawić podpięte?
Jeśli chodzi o reset BIOS'u, to nie wiem, czy pomoże bo płyta ma podwójny BIOS, więc chyba potem wczyta z tego zapasowego takie same wartości jak te, które były wcześniej, ale jestem laikiem w tych sprawach, więc pewnie coś namieszałem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2011 20:25 przez klorel.)

18.07.2011 19:39

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Problem z uruchomieniem komputera po użyciu w Windows opcji 'uruchom ponownie'. - klorel - 18.07.2011 19:39