[Rozwiązany] Problem ze skalowaniem ekranu i rozdzielczością w grach |
|
stingear VIP ![]()
Liczba postów: 2.295
|
![]() ![]() Problem ze skalowaniem ekranu i rozdzielczością w grach
Ostatniego czasu miałem problem ze skalowaniem ekranu w różnych grach. Przeszukałem multum forów w sieci i przetestowałem wiele sterowników. Sytuacja wygląda następująco:
1. Sterowniki Ati Catalyst przeznaczone specjalnie do Windows 7 są bardzo problematyczne, połowa opcji CCC jest niedostępna i jest problem ze skalowaniem. 2. W sieci znalazłem poradę o ściągnięciu ze strony microsoftu specjalnego pliku, oraz aplikacji która miała przerobić instalator klasycznego ati na wersje do kart mobilnych. Przetestowałem z różnymi wersjami sterowników CCC i nie polecam tego rozwiązania, gdyż zaniża bardzo możliwości naszej karty, a na dodatek system ma problem z rozpoznaniem tej karty i jest rozpoznawana jako karta o klasę niżej. Brak jeszcze większej ilości opcji niż przy sterach pod win7. 3. Dopiero zainstalowanie sterowników Ati z oryginalnej płyty(sterowniki dla Windows Vista) z mojego netbooka pozwoliły na pełne wykorzystanie możliwości karty, prawidłowe jej funkcjonowanie oraz możliwość grania na pełnym ekranie w mniejszych rozdzielczościach w starych grach. Odnośnie kart Nvidii, jest bardzo podobna opcja która pozwala na skalowanie ekranu komputera, więc tam szukać rozwiązania tego problemu. ###EDIT### ---------------------------------- Jeżeli opcja jest nieaktywna, należy zmienić rozdzielczość na 800x600, zapisać zmiany i ponownie wejść w ustawienia karty. Teraz opcja powinna być dostępna. Zaznaczamy opcję pełnego ekranu, zapisujemy zmiany i przywracamy normalną rozdzielczość ekranu. Teraz powinno wszystko wyglądać tak, jak należy. No more Pleace ... 15.10.2009 10:49 |
|