Blokowanie numerów zastrzeżonych |
|
Siauiost Wdrażany ![]()
Liczba postów: 26
|
![]() RE: Blokowanie numerów zastrzeżonych
W zależności od marki i modelu telefonu istnieje możliwość blokowania połączeń przychodzących z " numeru zastrzeżonego " bez jakichkolwiek opłat i kontaktów z operatorem sieci, do której przynależy nasz telefon. W chwili obecnej korzystam z Samsunga Avila i tam w ustawieniach jest możliwość zablokowania wszelkich numerów połączeń do nas przychodzących. Łącznie z połączeniami z numerów zastrzeżonych, z czego zresztą korzystałem jakiś czas temu. Dla ceniących sobie spokój i prywatność jest to bardzo przydatna opcja. Niestety, blokując " połączenia zastrzeżone " - czy raczej, w przypadku kolegi Rukahsa, jedno jedyne " połączenie zastrzeżone " blokujemy automatycznie wszystkie przychodzące " połączenia zastrzeżone " niezależnie od ukrywających się pod nimi realnych numerów telefonicznych.
Weź pod uwagę, kolego, że blokując jeden jedyny upierdliwy numer " zastrzeżony " blokujesz inny niekoniecznie upierdliwy numer telefonu, a co za tym idzie - pozbawiasz się możliwości odebrania bardzo ważnego połączenia przychodzącego z numeru " zastrzeżonego ". Jeśli chodzi o natrętne reklamowe sms-y, to również jest możliwość ich blokady. Istnieją darmowe numery, pod które wystarczy wysłać sms-a o treści, np. " NIE " i mamy spokój jak w niebie. W sieci Era jest to nr. 80888. W innych sieciach nie wiem. Niestety może się zdarzyć tak, że pomimo wysłania żądania zaprzestania świadczenia przez sieć usług reklamowych, po jakimś czasie dostaniemy znowu upierdliwą reklamę w stylu " za chwilę wygrasz mercedesa, tylko wyślij... ". Tak było w moim przypadku, dostałem reklamę. Ale można i temu zaradzić. Polecam dokładnie przejrzeć ową reklamę i odnaleźć w niej jakikolwiek namiar na firmę świadczącą te usługi ( są to firmy zewnętrzne, które podpisały z daną siecią umowę na świadczenie tego typu usług ) i w internecie znaleźć ich namiary. Mnie się trafiła jakaś krakowska firma, do której wysłałem e-mail z ostrzeżeniem o pociągnięciu do odpowiedzialności za nękanie reklamowym spamem. Dodałem oczywiście, że jestem abonentem sieci Era i jako taki skorzystałem z możliwości wysłania darmowego sms-a w celu zaprzestania wysyłania do mnie reklam, co nie zostało w pełni uszanowane. Po kilku godzinach otrzymałem wiadomość zwrotną z prośbą o podanie numeru mojego telefonu i zapewnieniem, że sprawa zostanie natychmiast załatwiona. No i sprawa została natychmiast załatwiona. Mam święty spokój z reklamowym spamem. Cisza jak makiem zasiał :-) Pozdrawiam. 03.04.2011 16:45 |
![]() |
|
Wiadomości w tym wątku |
Blokowanie numerów zastrzeżonych - Rukahs - 02.04.2011, 21:13
RE: Blokowanie numerów zastrzeżonych - stanax - 02.04.2011, 21:20
RE: Blokowanie numerów zastrzeżonych - bodziulla - 02.04.2011, 21:24
RE: Blokowanie numerów zastrzeżonych - peciaq - 02.04.2011, 21:49
RE: Blokowanie numerów zastrzeżonych - bodziulla - 02.04.2011, 21:52
RE: Blokowanie numerów zastrzeżonych - LadyInBlue - 02.04.2011, 22:00
RE: Blokowanie numerów zastrzeżonych - peciaq - 02.04.2011, 22:01
RE: Blokowanie numerów zastrzeżonych - LadyInBlue - 02.04.2011, 22:08
RE: Blokowanie numerów zastrzeżonych - bodziulla - 02.04.2011, 22:12