Wątek zamknięty

Jak skonfigurować router dla szybszego działania neta?

Smokofenek
User systemu

Liczba postów: 209

RE: Jak skonfigurować router dla szybszego działania neta?

Nie miałem WEP. Miałem WPA-Personal. Dokładnie tak się nazywało. Zmieniłem na WPA2-Personal. Wiem, bo sam ustawiałem wtedy i sam zmieniłem ostatnio.
A tata nie kupił szybszego neta bo niedawno dość zmienił z 10 na 25 Mb/s bo dzięki tej zmianie płacimy mniej, no ale nie ważne.

Wydaje mi się że to coś w rodzaju przypadku ale niezupełnie. Może niebezpośrednio sama zmiana na lepsze zabezpieczenia ale może coś przy okazji się stało, gdy te zabezpieczenia zmieniłem.

I chcę coś dodać.
Wczoraj ściągam sobie z neta pliki. Były one na serwerach typu rapidshare, czyli wiadomo - darmowe mają ograniczone transfery. No i ściągam jeden plik: średnio 200KB/s. Dodaje drugi - pierwszy się nie zmienił, drugi też tyle miał. Trzeci - też się nie zmieniły, a nowy miał ok. 100KB/s. No i czwarty: ponad 100KB/s a reszta nie uległa zmniejszeniu.
I tak przeliczyłem: w sumie transfer wynosił prawie 1MB/s (około 970KB/s). To, że dodawałem kolejne pliki do ściągania i pobierałem 4 na raz w ogóle nie wpływało na prędkość pozostałych. Pierwszy plik ściągał się tak samo szybko gdy ściągał się tylko sam, jak wtedy gdy ściągały się jednocześnie 3 inne.
Oto screen z transferów:
RE: Jak skonfigurować router dla szybszego działania neta?
(tak, wiem że podawałem inne prędkości, ale one po chwili się zwiększyły, mówiłem tylko o tym, że takie były na początku)

To nie może być przypadek. Z transferów ograniczonych (za wyjątkiem MegaUpload) nie miałem nigdy takich wysokich transferów. Tzn. może i miałem ale nie gdy pobierałem więcej niż 1 na raz. Gdybym pobierał 2 pliki, wtedy nagle by mi transfer spadł do 20-50KB/s a jednak wczoraj w ogóle się nie ruszył a nawet zaczął się zwiększać.
Aż się boję pomyśleć jak szybko będzie się pobierać z MegaUploadu, skoro normalnie dochodziło do 2MB/s.
To nie jest taki sobie zwykły przypadek. Nie wierzę, że nagle ot tak se tak diametralnie się to zmieniło.
Czy to może mieć związek z tym "boostem" prędkości?

I w ogóle jakie jest wytłumaczenie tego?
Być może w tym WPA mi jednak coś podkradało łącze, bo z tego co się dowiedziałem ten tym szyfrowania, dodatkowo ze słabym hasłem jakie dałem nie jest wcale dobre. Jest tylko pozornie bezpieczne. Może nie konkretny użytkownik, ale jakaś sieć może mi podkradała łącze. Może, nie wiem, z jakiejś strony internetowej czy serwera na którego przypadkiem wszedłem i pozyskali moje dane. Nie znam się, tak tylko spekuluje. Bo podkradanie miałoby sens, albo raczej "włamka" na sieć. Przez mojego laptopa mogli się połączyć z siecią, czy coś.

Ale dzięki, ogólnie wiem wszystko co potrzebuję. Jak ktoś chce jeszcze coś dopowiedzieć i odpowiedzieć na te dodatkowe pytanie z TEGO postu to proszę bardzo Zacieszacz

09.03.2011 16:49

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak skonfigurować router dla szybszego działania neta? - Smokofenek - 09.03.2011 16:49