Wątek zamknięty

Jak skonfigurować router dla szybszego działania neta?

pikulak
Młodszy user systemu

Liczba postów: 88

RE: Jak skonfigurować router dla szybszego działania neta?

(04.03.2011 21:56)Smokofenek napisał(a):  
(04.03.2011 21:40)andrew-jar napisał(a):  Kolego bez urazy, ale:

Cytat:A co do laptopów. To nie ma różnicy ilość ramu, wydajność i rodzaj procesora co do szybkości neta?
No to żeś zabłysł - poczytaj co to jest pamięć procesora i wtedy dyskutuj ( o pamięci nie wspomnę).
No fajnie. Dziwne, że na moim starym 8-letnim kompie net chodzi wolniej niż np. na moim laptopie. Różnica jest w ramie.

(04.03.2011 21:40)andrew-jar napisał(a):  
Cytat:Z gorszego na lepsze szyfrowanie i mi przyspieszyło właśnie po tym
lepsze, gorsze? - wiesz co piszesz? WPA- WPA2 jest nie do złamania, co innego WEP.
Piszesz, a ludzie pękają ze śmiechu - ciekawe jak by twoja karta nie obsługiwała WPA2, co byś wtedy napisał?
Jeżeli mało napisałem, to poskanuj sieci (duże sieci !) i zobacz jaki mają rodzaj zabezpieczeń, wszyscy używają WPA (choć ich sprzęt pozwala na WPA2).
Ok. Jak chcesz. Tyle, że powiedz to profesjonalnym informatykom, twórcom antywirusa G-Data, polecanego przez również profesjonalnych informatyków.
Stwóz antywirusa, przynajmniej takiego dobrego jak Norton czy Panda to może wezmę Twoją wypowiedź pod uwagę. Zrobiłem to, co mi antywirus polecił. Zmieniłem na bezpieczniejszy tym szyfrowania.
Oto co mi na ten temat powiedział:
Cytat:WEP - szyfrowanie mało bezpieczne
WPA - szyfrowanie pozornie bezpieczne
WPA2 - szyfrowanie bezpieczne
Uważasz, że nic nie wiem, ale nie wiesz, że to są sprawdzone informacje. Inaczej nie pisali by takich bzdur w 25-letnim antywirusie. Skoro mają tyle już lat, to chyba i doświadczenie. Skoro polecił go (antywirusa) sprawdzony informatyk, znaczy, że firma musi być dobra. A skoro tak, to i zalecenia są dobre.
Nie kumam w ludziach jednego. Wrodzonej złośliwości. Nie wiem czemu służyło to poniżenie mnie. Ale w tym przypadku ośmieszyłeś sam siebie, polemizując z kimś od siebie mądrzejszym (nie ze mną, z grupą profesjonalnych informatyków).
Gdziekolwiek nie pójdę, ta sama złośliwość. Cóż, taki zwyczaj ludzki.

(04.03.2011 21:40)andrew-jar napisał(a):  
Cytat:QoS - niestety nie znalazłem. Rozumie, że to w routerze ma być. Bo tam szukałem.
Może być, ale nie musi - zależy to od rodzaju sprzętu i jego ceny.
Ok. Ale nie od ceny - nie wszystko droższe jest lepsze. Może od jakości i od rodzaju, ale nie od ceny.

(04.03.2011 21:50)robertbog napisał(a):  Zgodnie z tym co podałeś w ostatnim poście nasuwają mi się tylko dwie przyczyny tak znaczącej zmiany w szybkości otwierania stron i działania usług sieciowych - gier:
1 dostawca internetu zwiększył klasę łącza - takie są wymagania rynku służące utrzymaniu klientów przy usłudze
2 symantec (w przeciwieństwie do GData) w automatycznej konfiguracji ochrony sieci potrafi zdecydowanie utrudnić realizację aktywnych usług - lagi.
Sie nie martw, tylko powieksz swoją radość.
Co do szybkości procka i ilości pamięci do o ile nie posługujesz sie jakimś archaikiem zdolnym max do WindowsME to niespecjalnie wpływa na otwieranie stron i transfer - uruchom np.: Menadżer zadań/wydajność, a sam przekonasz się o niewielkim zaangazowaniu tych czynników w procesy o których mowa.
Pozdrawiam
A tutaj mogę tylko podziękować. Wszystko wytłumaczone, a nie próbowanie pokazać mojej głupoty, z którą się nie zgodzę. Nie jestem może profesjonalistą, ale znam się na wielu rzeczach.
Dzięki, robertbog za pomoc. Przydała się, naprawdę Uśmiechnięty
Teraz wiem, że różnica może być tylko przy starych prockach z bardzo niskim ramem i o to mi chodziło.
A to, że pytałem chyba tylko dobrze o mnie świadczy. Nie jestem noobkiem, który sam wszystko robi a potem psuje. Jak potrzebuję pomocy, pytam. To źle?

Ale dobra. Temat do zamknięcia. Wszystko co chciałem wiedzieć już wiem.

PS I proszę o nie pomaganie mi, jeżeli pomoc ma wyglądać tak, że zrównuje mnie ona z ziemią.
[/quote]

A może coś innego.Z tym że miałeś WEP i predkosć 5Mb/s wynika z tego że ktoś ci podkradał neta.Tak jak ktoś powiedział po tym jak zmieniłeś szyfrowanie gościu nie mógł się wbic i może zwiększyli prędkośc UPC albo mamusia po kryjomu chcieli
ci zrobić niespodziankę.

09.03.2011 16:33

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak skonfigurować router dla szybszego działania neta? - pikulak - 09.03.2011 16:33