Wybór monitora - porady |
|
nieboraku User systemu ![]()
Liczba postów: 359
|
![]() RE: Wybór monitora - porady(23.01.2011 01:07)fourup napisał(a): @nieboraku - odpowiem krótko- jak sam przyznałeś spędziłeś mnóstwo czasu na sieci, czytając opinie i testy monitorów... Ale ja nie kwestionuje Twojej wiedzy i doswiadczenia. Pisze o swoich doswiadczeniach, i o tym co ja mysle. IMHO nie ma sensu student ladowac sie w bardzo drogie monitory po to, by czasem obrobic jakies zdjecie i pisac kod. Do tego eIPS bedzie idealny, a w dodatku tani. Dla mnie w cenie do 1k pln monitor ktory laczy to co najlepsze ze swiatow TN i PVA, to jest to. Jesli bede chcial wydac 10k pln na monitor to wtedy bedzie inna bajka i inna dyskusja. Dawno, dawno temu kupilem sobie siakies CRT 19", ktore uwczesnie kosztowalo 3k pln, ale tylko dlatego, ze ktos mi dal kase w prezencie. Inaczej, jako studenta z trudem bylo mnie wtedy stac na cos z zakresu 500-1000pln. Aczkolwiek, jesli wiem, ze za 1600 jest cos dobrego, a za 2200 jest cos o niebo lepszego, wezme i doskladam. A jak nie, zostane przy czyms co kosztuje sporo mniej. A wracajac do tematu - jesli LG jest tanszy, i ma warunki gwarancji na uszkodzone pixele jak Dell, wzialbym LG, bo to w sumie to samo, tyle, ze odswiezone. Choc przyznam, ze zarowno wzornictwo podstawy i samego monitora duzo bardziej pasuje mi Dell. Cytat:Z doświadczenia wiem jedno - fora i internet (zwłaszcza polski) są ostatnim miejscem, gdzie laik powinien szukać monitora. Właśnie przez osoby które wszystko wiedzą o monitorach... Wszystko, co tylko na sieci napisane... Absolutnie sie zgadzam, ale uwazam, ze potrafie odsiac - "podlaczylem procesor na 3V i mi sie spalil, a w gazecie pisali, ze latwy w OC - straszny badziew, nie polecam" od czegos wartosciowego. I jak do tej pory sie nie zawiodlem ![]() Cytat:Co do 6/8 bitów Della, to nie chcę się kłócić, ale matryca eIPS jest panelem 6-bitowym, więc "nadmiarowe bity" są obcinane i zastępowane przez emulowane wartości, generowane przez układ FRC. Podanie nawet 16 bitów na składową spowoduje obcięcie nadmiarowych bitów. Nawet, jeśliby była wewnątrz 8-bitowa obróbka informacji o barwie, to i tak będzie ścinana "pod matrycę". Oficjalnie jest na tyle trudno znalezc jakiekolwiek informacje o tych matrycach, co jak i dlaczego, ze nie mam zamiaru wchodzic w te szczegoly. Takze mozesz napisac co chcesz, i tak uwierze ![]() PSU: XFX 750W Black Edition; CPU: i7 930 @4GHz; cooler: Prolimatech Megahalems Rev B; MoBo: Asus P6X58D-E; GsC: msi gtx 570 TF III PE/OC; RAM: 12GB OCZ 1600CL7; RAID0 2xSSD M4; HDD: RAID0 2x1GB ; case: CoolerMaster 620 AII. 23.01.2011 14:26 |
|