Wybór monitora - porady |
|
nieboraku User systemu
Liczba postów: 359
|
RE: Wybór monitora - porady(22.01.2011 19:06)fourup napisał(a): @nieboraku - nie czuj się obrażony, ale piszesz jak klasyczne dziecko noestrady... Mam porownac ceny w sklepach, gdzie maja te monitory na stanie? Pomijam, ze porownalem najnizsze, czyli zgodnie z Twoja teoria i w jednym i drugim moga nie miec na stanie... Cytat:Po drugie - kompromitujesz się...(22.01.2011 09:06)nieboraku napisał(a): (...) Oczywiscie Delle maja inne wady, oprocz "swiecenia" - przede wszystkim nierownomierne podswietlenie, czasem sie pojawiaja kolorki w naroznikach (zielen, zolc),...To są właśnie wady, które dyskryminują monitor! Tak jest. Masz 100% racji. Dlatego masz D2D i tak dlugo dobierasz, az Ci pasuje wszystko. Chyba nie oczekujesz po monitorze IPS za niespelna 1000pln samych zalet? Zanim kupilem ten monitor, spedzilem duzoooooo czasu w sieci, przesledzilem watki ludzi, ktorzy maja te monitory. Watki z calego swiata. Dalo mi to jakis poglad na wszystko. Cytat:Poza tym - LG ma również gwarancję D2D. Mało - LG było pierwszym producentem, który udzielał gwarancji na piksle i subpiksle. Nie chce mi sie szukac po necie, a na www LG odsyla do gwarancji w pudelku, wiec nie podyskutuje. Cytat:Jeśli dla Ciebie Dell 2209WA jest lepszy od Neca P221W - to gratuluję wiary (bo na pewno nie wiedzy!). Proponuje ostygnac, i przeczytac ze zrozumieniem co napisalem. Koledze zasugerowalem, ze jesli ma wydawac 1.5k na NECa, niech poczeka i dolozy do dobrego monitora od EIZO. Cytat:Podstawowa różnica - Dell: 6-bitów + 9-bitowy FRC, - Nec 10-bitów. I juz tu sie mylisz - Dell ma 8 bitow . Cytat:Poza tym - wiesz co znaczy programowalna 10-bitowa tablica LUT? Gdybys troszke na spokojnie czytal co napisalem, znalazlbys odnosniki w tekscie, gdzie powyzsze kwestie sa dyskutowane i przedstawiane, co jest na korzysc ktorego monitora. Oczywiscie oprocz 8 bitow . Cytat:Poczytaj w wiki, poczytaj na prad.de, poczytaj na pcarena.pl i jeszcze na kilku innych portalach... Poczytaj,potem znajdź jakiś sklep, gdzie można sobie podłączyć dwa monitory jednocześnie i tak je porównywać... Może wtedy troszkę zaczniesz rozumieć... Jeden z linkow jest do dpreview - myslisz, ze tam siedza ludzie sroce spod ogona wyciagnieci :shy:? Myslisz, ze np. w tym watku same ciamajdy i dzieci neostrady siedza? Cytat:(22.01.2011 09:06)nieboraku napisał(a): ...Wyjasnij mi, co zmieni pivot w przypadku monitora 22" . Bo ja rozumiem 27+", tam juz te katy moga przeszkadzac, ale przy 22" bez przesady tragedii nie bedzie...Chetnie Ci wyjaśnie, nawet na mniejszym monitorze, kiedy tylko się spotkamy. Możesz też sam odpowiedzieć sobie na to pytanie - wystarczy, że monitor na matrycy TN obrócisz o 90° i popatrzysz wtedy na obraz lekko z boku, pod niewielkim już kątem. Wtedy zobaczysz, co miałem na myśli... Ale ja wiem, co masz na mysli i nie widze problemu. Ale faktem jest, ze nie pracuje w ten sposob, wiec moze cos trace. Aczkolwiek czytajac, co i jak piszesz mam wrazenie, ze niewiele . Wyrzuc troche na luz, odetchnij i porozmawiaj na spokojnie - bo poki co, to argumenty IMO troche przedstawiasz na zasadzie 'bo tak i juz'. Rozumiem, ze chcesz pomoc, i to sie chwali... Aha - ja nie jestem slepo zapatrzony w Della - koputery skladam sobie sam. Della polecili mi znajomi, ktorzy do domu nie beda kupowali odpowiednikow sprzetu, ktore maja w pracy - a w pracy maja sprzety z najwyzszej polki . PSU: XFX 750W Black Edition; CPU: i7 930 @4GHz; cooler: Prolimatech Megahalems Rev B; MoBo: Asus P6X58D-E; GsC: msi gtx 570 TF III PE/OC; RAM: 12GB OCZ 1600CL7; RAID0 2xSSD M4; HDD: RAID0 2x1GB ; case: CoolerMaster 620 AII. 22.01.2011 20:57 |
|