Problem z instalacją w fazie bootowania |
|
wullumulu Nowy
Liczba postów: 1
|
![]() RE: Problem z instalacją w fazie bootowania
Miałem podobny problem i pomogło zmniejszenie obciążenia prądowego na płycie.
Wcześniej próbowałem odłączać wszystkie zbędne urządzenia i nie pomagało. Wyjmowałem kartę muzyczną, odłaczałem zbędne dyski, raida, nawet zmniejszyłem ilość pamięci aby wykluczyć wpływ dual-chanela. Odłaczyłem nawet dvd i instalowałem z pamieci usb. Kombinowałem z ustawieniami biosu bo podobno mogły miec wpływ ustawienia związane z podkręcaniem. Testowałem pamieci, nawet wymieniłam na inne na czas instalacji. Nic to nie dało. Zrobiłem więc tą pierwszą część instalacji (do pierwszego resetu) na innym kompie. Dzięki temu wiedziałem już że problemem nie jest mój dysk. Co prawda po wsadzeniu dysku do mojego kompa i kontynuacji instalacji czyli pierwszego uruchomienia windows, ten nie wstawał. Ale dzięki pre-instalacji na innym kompie miałem już założonego boota z 7, a przy starcie mogłem włączyć start w trybie awaryjnym, dzięki czemu widziałem na jakim pliku zatrzymywał sie podczas uruchamiania i był to sterownik disk.sys. Co mnie zdziwiło bo przecież dał się już posadzić na tym dysku ale na innym kompie. Poszperałem w sieci i natknąłem się gdzieś na informację że czasem na visie wystepowaly błekitki i freezy związane z disk.sys i że może mieć to związek z obciążeniem ale na układach płyty głównej a nie samego zasilacza. Niestety nie mogłem wykluczyć że problemem jest zbyt duży pobór mocy na slocie dla karty grafiki bo nie miałem innej na podmiankę. Więc odłączyłem od płyty 2 wentylatory i to pomogło instalacja ruszyła. Do dziś nie wiem jaki to ma związek z instalacją Windowsa ale wiem że to działa. Po kolejnym restarcie siódemki powłączałem wszystkie urządzenia łacznie z tymi 2 wentylatorami i windows startuje już bez problemów. Mam nadzieję że to komuś pomoże ![]()
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.09.2009 13:02 przez wullumulu.)
15.09.2009 12:54 |
|