Wątek zamknięty

Problem z dźwiękiem, zawieszanie komputera i 3 pytanka

emperex
Wdrażany

Liczba postów: 28
Sad 

Problem z dźwiękiem, zawieszanie komputera i 3 pytanka

Witam i ponownie proszę Was o radę. Podobnego tematu nie znalazłem, więc postanowiłem założyć nowy, gdyż jest to trochę złożony problem.

Po pierwsze napiszę trochę o sprzęcie i podłączeniu. Posiadam monitor z tunerem tv od samsunga (jak przełączę na tv to dźwięk jest normalny), karta dźwiękowa zintegrowana, monitor podłączony z kompem przez kabel HDMI a do monitora podłączone głośniki Creative Inspire T300.
Na początku nie posiadałem żadnych kodeków i wszystko chodziło, filmy, muzyka itd.

Później zaczęły występować dziwne zjawiska np. włączam kompa, jest ten dźwięk powitalny i on jest taki charczący (nie wiem jak to określić, trzeszczy...). No ale po chwili wszystko ok. No i czasami się takie coś pojawiało, niezależnie czy dźwięk szedł przez monitor, czy podłączyłem głośniki (we wszystkim niżej opisanym dźwięk idzie przez głośniki).

Następnie natrafiłem na 2 filmy (Xvid) w których nie działał dźwięk co mnie zaniepokoiło. Zainstalowałem K-lite Codec Pack 64-bit. Nie podziałało. Próbowałem w takich odtwarzaczach jak: WMP, Winamp, Media Player Classic, Best Player.

Teraz posiadam jeden film blue ray (pierwszy w życiu), chcę zobaczyć super jakoś a tu niespodzianka, znowu dźwięk nie działa (odtwarzany w MPC). I trochę rozszyfrowałem dzięki temu to charczenie. Kiedy odtwarzany jest ten film to w żadnym innym odtwarzaczu nie działa mi dźwięk czegokolwiek co normalnie działa. Kiedy wyłączę film to pojawia się trzeszczenie dźwięku tego co zwykle normalnie chodzi. I wtedy odłączam głośniki od monitora, nadal trzeszczy, i podłączam z powrotem i chodzi normalnie (na razie to zaobserwowałem, nie wiem czy będzie tak zawsze). Włączam jeszcze raz film blue ray i w tym czasie utwór w WMP i zaczyna wyskakiwać komunikat w stylu "problem z otworzeniem pliku" i się zamyka. To zaobserwowałem przed chwilą i też nie wiem czy będzie tak zawsze. No i po wyłączeniu blue raya dźwięk chodził już normalnie, tylko po pierwszym odtworzeniem po włączeniu kompa trzeszczało.

Nie wiem czy o czymś nie zapomniałem, ale muszę już lecieć, mam nadzieję że znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która rozwiąże mój problem. Jeśli mam próbować bogatszą wersję kodeków to proszę o nazwę lub jeśli się komuś chcę to linka.

Pozdrawiam.

EDIT: Widzę, że na razie brak pomysłów. To może chociaż ktoś zaproponuje coś żeby film blue ray działał, a to charczenie jakoś się rozwiążę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.09.2009 15:14 przez emperex.)

10.09.2009 18:28

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
Problem z dźwiękiem, zawieszanie komputera i 3 pytanka - emperex - 10.09.2009 18:28
RE: Problem z dźwiękiem - slawektor - 13.09.2009, 08:03
RE: Problem z dźwiękiem - emperex - 13.09.2009, 10:59