Odpowiedz

Problem z Uruchamianiem systemu

ihuarraquax
Nowy
Liczba postów: 4

RE: Problem z Uruchamianiem systemu

Pytasz, czemu "to" po jakimś czasie się robi. Nie wiem, ale mam podobny problem, a po ostatnim razie mam również pewne podejrzenie. Być może zajrzy tu ktoś, kto je potwierdzi albo unieważni.

Komputer po włączeniu napisał, że była poważna awaria i będzie odzyskiwał system. Zdziwiłem się, bo oststnia sesja przebiegała najzwyklej w świecie i o żadnej awarii nic nie wiedziałem. Ale cóż zrobić, nie da się uruchomić inaczej, to niech odzyskuje.
Trwało to pół godziny. Ładowanie plików systemu, znajdywanie ostatniego punktu w czasie, kiedy komputer działał sprawnie, zapewnianie mnie, że ustawienia osobiste nie zostaną naruszone... Wreszcie po półgodzinie doszliśmy z komputerem do komunikatu, że nie da się tej awarii naprawić, więc czy chcę uruchomić komputer ponownie. Propozycja wydała mi się cokolwiek bezczelna: po co miałbym ponownie uruchamiać komputer, który się nie da uruchomić? Ale odpowiedziałem, że tak, chcę.
Po ponownym uruchomieniu wszystko działa tak jak dawniej, nic nie poznikało, jedyna rzecz to zmieniony czas, opóźnienie o jakieś pół godziny, czyli tyle, ile trwała zabawa z odzyskiwaniem systemu. Wszedłem w zegar, stwierdziłem, że mam automatyczną synchronizację z Internetem i jedynym sposobem na zmianę czasu było "Aktualizuj teraz". Kliknąłem i po chwili dowiedziałem się, że wyskoczył błąd. W opcjach automatycznej synchronizacji miałem m.in. termin następnej, za kilka dni. To mogłoby tłumaczyć powtarzanie się problemu "po jakimś czasie". Wyłączyłem automatyczną synchronizację.

I teraz mam pytanie do ekspertów: czy to mozliwe, że to właśnie błąd przy automatycznym pobieraniu czasu z Internetu przy włączeniu laptopa spowodował ten cały cyrk z "wykryciem poważnej awarii" i odzyskiwaniem systemu?

28.11.2010 08:31

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Problem z Uruchamianiem systemu - ihuarraquax - 28.11.2010 08:31