[Rozwiązany] Aktualizacja Windows 7 RC do wersji Professional (rozwiązany) |
|
webspider Nowy
Liczba postów: 5
|
RE: Aktualizacja RC do Windows 7 Pro [ROZWIĄZANIE]
Witam!
Miałem ten sam problem co autor wątku, jednak znalazłem rozwiązanie. Żeby zaktualizować, bez formatowania, z zachowaniem aplikacji i danych, system z Windows 7 RC Ultimate do Windows 7 RTM Professional wystarczą dwa kroki. 1. Win 7 RC był w wersji Ultimate, żeby zainstalować teraz Win 7 RTM Professional należy: -odpalamy edytor rejestru (Menu Start i na dole wpisujemy regedit) -zmieniamy klucze: z takich wartości hklm\software\microsoft\windows nt\currentversion\EditionID = Ultimate hklm\software\microsoft\windows nt\currentversion\productname= Windows 7 Ultimate na takie hklm\software\microsoft\windows nt\currentversion\EditionID = Proffesional hklm\software\microsoft\windows nt\currentversion\productname= Windows 7 Professional 2. Jeśli mamy już zmienione na wersję Pro to w tym momencie pojawiłby się komunikat, że nie można zaktualizować tego "pre-release'a". Pozbyć się tego można przez edycję pliku cversion.ini który znajduje się na katalogu "sources" na płycie instalacyjnej Win7. Wartość MinClient należy ustawić na 7100.0 (lub na niższą jeśli aktualny build jest wcześniejszy niż 7100). TIP1. Jeśli instalujemy z pendrive'a to edycja w/w pliku nie będzie problemem, a jeśli ktoś chce instalować z DVD to np programem UltraISO możemy łatwo zmodyfikować obraz iso. TIP2. Nie wiem jak z innymi programami antywirusowymi, ale jeśli ktoś używa Kaspersky AntiVirus to przed aktualizacją musi go odinstalować bo Instalator dalej nie "pójdzie". Samą aktualizację wykonujemy pod Windowsem, nie startujemy komputera z płyty czy pen'a. Wkładamy nośnik, odpalamy setup.exe i dalej to już wiadomo Powodzenia! PS> nie wiem jak to się ma do licencji, ale wydaje mi się, że chyba teoretycznie takie praktyki są zabronione. "can't stop growing old" http://k13.pl 30.08.2009 11:12 |
Podziękowania od: | xarlith |
|