[Rozwiązany] Zmiana rozmiaru partycji rozszerzonej (rozwiązany) |
|
berbeluh Nowy
Liczba postów: 2
|
![]() RE: Zmiana rozmiaru partycji rozszerzonej - problem(21.10.2010 13:43)andrew-jar napisał(a): Witam Witam, nie chcę z góry kwestionować tego, że odpowiedź jest pomocna, ale (nie napisałem wcześniej - mój błąd) mój system to Win7 64-bit, więc dla mnie ten program nie jest darmowy, a poza tym mam już płatny program, który oferuje dokładnie to samo - wspomniany wcześniej O&O Partition Manager. Niestety on sobie nie poradził... Co różni AESUS'a od O&O? może być "lepszy", może być "szybszy", ale czy może przesunąć "w tył" początek partycji rozszerzonej? Moja koncepcja na uporanie się z problemem: (potrzebuję opinii oraz pomocy w doborze narzędzi... no i - czy to w ogóle zadziała?) 1. Zrobienie obrazu partycji odzyskiwania, usunięcie jej (tutaj bym potrzebował sugestii co do narzędzia) 2. Ucięcie końca partycji rozszerzonej - i tutaj pierwsza wątpliwość... Czy się da? Czy sytuacja nie wygląda tak samo jak z początkiem, że siedzi na miejscu i sie ruszyć nie chce? - w efekcie +30GB do wolnego miejsca na końcu dysku 3. Stworzenie partycji podstawowej (przyjmijmy F:)na końcu dysku, zapełnienie jej danymi z rozszerzonej ( D: ) 4. Patrz punkt 2. ![]() ![]() 5. Pozostają dwie partycje podstawowe C: i F:, C: i moge je ciąć jak mi sie tylko podoba ![]() 6. Stworzenie (jakże upragnionej) partycji rozszerzonej ( D: i później E: ) rozpoczynającej sie po 150GB, akcja odwrotna do poprzedniej - zwiększanie rozmiaru rozszerzonej, zapełnianie danymi z F: aż do pustej F: 7. Na miejscu, w którym była F: stworzenie na nowo partycji odzyskiwania - z obrazu stworzonego wcześniej (kolejna wątpliwość - czy z partycją odzyskiwania można takie cuda czynić? Czy ma ona jakąś przypisaną "litere", któej sie trzeba trzymać? Czy w razie potrzeby w przyszłości napewno zadziała ona tak jak powinna... po takich zabiegach?) 8. Pożądany stan końcowy ![]() Myśli, które naszły mnie dopiero przy przelewaniu powyższej koncepcji na przysłowiowy "papier": - jakby sie dało tymczasowo pozbyć tej partycji odzyskiwania, to nie trzeba aż tak kombinować ![]() - w O&O partition Manager widzę opcję "Convert to logical drive" w menu kontenstowym przy partycjach podstawowych - czy po zniknięciu partycji rozszerzonej D: mógłbym partycje F: odpowiednio uciąć na końcu (10,4GB na partycje odzyskiwania) i zmienić na rozszerzoną? tak poprostu? zamiast wykonywania punktu 6.? Narazie tyle mojego myślenia - teraz brakuje mi narzędzi i odpowiedzi na moje pytania i wątpliwości... Za pomoc z góry dzięki, wierze w Was ![]() @bodziulla długo śpisz ![]() UPDATE: mój dystans do programu AESUS Partition Master był niesłuszny - program poradził sobie z przesunięciem początku partycji rozszerzonej "w tył" ![]() piszę o tym dopiero teraz, gdyż zajmuje mu to dłuuuuuższą chwile ![]() myślę, że problem można uznać za rozwiązany ![]() za pomoc dziękuję - biorę się za walke ![]()
Notatka została dodana nie znane. Ostatnia edycja dokonana 22.10.2010 13:10 przez House:
Na przyszłość, PAMIĘTAJ !, że zdania zaczynamy z wielkiej litery.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.10.2010 22:41 przez berbeluh.)
21.10.2010 17:51 |
|
Wiadomości w tym wątku |
Zmiana rozmiaru partycji rozszerzonej (rozwiązany) - berbeluh - 20.10.2010, 20:24
RE: Zmiana rozmiaru partycji rozszerzonej - problem - bodziulla - 21.10.2010, 01:33
RE: Zmiana rozmiaru partycji rozszerzonej - problem - andrew-jar - 21.10.2010, 13:43
RE: Zmiana rozmiaru partycji rozszerzonej - problem - berbeluh - 21.10.2010 17:51
|