Przegrzewająca się karta graficzna |
|
niunius93 Młodszy user systemu
Liczba postów: 51
|
Przegrzewająca się karta graficzna
Witam.Posiadam w miarę nowy komputer ( ok. 7 miesięcy) i prawie od początku,tzn. jakieś 2 miesiące(wcześniej nie miałem na czym sprawdzić) od kupna,komputer przy dużym wysiłku (mam tu na myśli rozbudowane gry na wysokich detalach : GTA 4,Crysis, teraz doszła Mafia 2) po prostu się wyłącza.Po tym jak komputer się wyłączy to nie da się go uruchomić,muszę chwilę poczekać i odłączyć go od prądu i podłączyć znów,chwile poczekać i dopiero mogę go uruchomić. Już kiedyś pisałem taki post i naprowadzaliście mnie ta to ,że to może być słabej jakości zasilacz,też tak myślałem a ,że komputer był na gwarancji to bez problemu mi przyjęli cały komputer-też pierw myśleli ,że to wina zasilacza lecz po sprawdzeniu komputera ogłosili mi,że jest to przegrzewająca się karta graficzna.Dostałem inną kartę(zastępcza) a tamtą podobno naprawiali-skutek tego był taki ,że faktycznie karta dłużej wytrzymywała ale i tak dochodziła do pewnej temperatury i komputer się wyłączał.
Posiadam kartę graficzną GeForce GTS 250,wiatraki wszystkie chodzą,komputer jest czysty. Temperatury sprawdzałem dodatkiem do Windows 7.W spoczynku jest to temperatura 53 stopni w zamkniętej obudowie,45 stopni w spoczynku w otwartej obudowie z jednej strony,podczas odpalenia gry np. Mafia 2 po odegraniu jakiegoś czasu[za każdym razem inaczej...raz 30 minut raz 1,5 h,a raz 15 minut] gdy szybko minimalizuję grę ,żeby spojrzeć na temperaturę to zdążyłem zauważyć ,że temperatura oscyluję w granicach 80-85 stopni po jakichś 20 minutach grania i wtedy minimalizuję grę ,żeby karta odpoczęła trochę, lecz gdy już dłużej gram i patrzę na temperaturę to jest w granicach 94-97 stopni( to najwyższa jaką widziałem) .Więc przypuszczam ,że system wyłącza się automatycznie ,żeby nie spalić karty graf. przy około 100 stopniach. Macie jakieś porady?? Może dokręcić jakieś dodatkowe mocne(bo jeden mały to już miałem) wiatraki ? Albo coś innego. Przepraszam ,że tak się rozpisałem ,ale chciałem wam jasno przedstawić sprawę i mam nadzieję ,że mi pomożecie.' Z góry dziękuję :] 10.10.2010 10:51 |
|