Wątek zamknięty

Przełączanie się pomiędzy siecią lokalna a internetem na jednym gnieździe ethernet

ceziq
Nowy
Liczba postów: 5

Przełączanie się pomiędzy siecią lokalna a internetem na jednym gnieździe ethernet

Jestem nowy na forum, wiec na poczatek chciałbym wszystkich forumowiczów serdecznie powitać Uśmiechnięty

Mam problem, którego rozwiązania nigdzie indziej nie znalazłem, a wiec do rzeczy..

Na laptopie z system Windows 7 HP mam na codzień podłączoną sieć lokalna z innym komputerem. Aby wszystko dobrze działało ustawiłem oczywiście sztywny adres ip i okresliłem brame domyslna, bo inaczej sieć byłaby niezidentyfikowana. Sieć ta funkcjonuje jako sieć domowa. W każdym badz razie wszystko ładnie działa, zarówno siec lokalna jak i internet który mam przez WiFi.

Nieraz mam jednak przymus podłączania sie do internetu przez to samo gniazdo ethernet, na którym obecnie działa sieć lokalna, lecz jak wiadomo internet działac nie bedzie bo sa ustawione sztywne adresy ip i brama, a działa tylko wtedy kiedy sa one ustawione w tryb automatyczny. W takim wypadku postanowilem skorzystac z konfiguracji alternatywnej, aby na poczatku probował ustanowic adres automatycznie, a w razie niemoznosci ustawił sztywny adres ip.

I tu pojawia sie problem. Na logike wszystko powinno działac, ale przy takich ustawieniach, przy podpietej i działajacej sieci lokalnej, nie działa mi internet pod WiFi ! Smutny tzn. system wykrywa go jako działajacy, ale jak wchodze w przegladarke to nic sie nie wyswietla.

Zauważyłem jednak ze gdy przestawie ustawienia z sieci domowej na sieć firmową i ustawie konfiguracje alternatywna to internet pod WiFi działa jednak sieć lokalna jest niezindetyfikowana. Nie chce ustawiac sieci publicznej, bo wtedy ustawienia zabezpieczen musiałyby byc takie jak dla sieci publicznej, czyli znacznie wieksze.

Czy da sie to tak ustawic aby była możliwosc bezinwazyjnego (w adresy ip) przełaczania sie pomiedzy siecia lokalna a internetem ? Błagam, pomożcie.

Dodam jeszcze ze wszelkie sterowniki sa w pełni aktualne Uśmiechnięty
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.08.2010 12:08 przez ceziq.)

29.08.2010 11:56

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
Przełączanie się pomiędzy siecią lokalna a internetem na jednym gnieździe ethernet - ceziq - 29.08.2010 11:56