Wątek zamknięty

[Rozwiązany] Problem z nadmiernym wykorzystaniem pamięci (rozwiązany)

procesor
User systemu

Liczba postów: 218

RE: Problem z nadmiernym wykorzystaniem pamięci

No chłopie dużo syfów masz na komputerze.

1.Wyłącz wszystkie następujące czynności z Uruchamiania:

-JMB36X IDE Setup (tego nie potrzebujesz na start komputera)
-Google update
-Skype (włączysz ręcznie jeżeli będziesz chciał używać)
-Te 2 Adobe Acrobat.
-Adobe CS4 Service Manager
-Te 2 PaperPort
-Nokia M Platform
-Nokia Music
-CSS Corporate....
-SSereg
-SSBkgdUpdate

-WD Drive Manager (Twój komputer tego w ogóle nie potrzebuje bo to jest program który inwigiluje ci wszystkie rozmowy na komunikatorach, jak wchodzisz na stronach i jakie programy ty używasz... i te informacje są wysyłane do Microsoft lub do jakiejś komórki które sobie te informacje przechowują gdzieś)
-Adobe Version CUE
-OpenOffice.org (Po co to jak np z tego nie korzystasz w danym dniu? Najlepiej ręcznie włączyć)

2.Polecane przez nas programy które zużywają mniej RAM'u niż te obecne które ty masz:
a/- Nie wiem co ty na operze robisz, ile ty kartek masz otwierane na raz? i czy w tych wszystkich kartkach są obecne wszelkie obiekty flashowe?? czyli Reklamy, lub jeszcze filmiki itp? Bo z tego co widzę zżera ci ponad 420 MB ram'u a ja np korzystam z Mozilli Firefox + wtyczkę do usuwania reklamy w obiektach flashowych i zaledwie zużywa 150 MB ram'u. Czyli coś w tym jest, niektórzy są miłośnikami Opery ale jeżeli nie ma jak reklamy zablokować + kumulacja syfów (cookies, itp) to nie mamy o czym gadać ale musisz zmienić sobie lepszą przeglądarkę. Wypróbuj Firefox'a + instaluj wtyczkę AdBlock Plus do usuwania reklam a na pewno nie pożałujesz. To taka moja skromna rada odnośnie tej przeglądarki.

b/- Komunikator Gadu. Prawie wszyscy na tym forum ci powie, że gadu-gadu to syf, szajs, shit (wybierz sobie Zadowolony). W związku z tym polecam bardzo gorąco komunikator AQQ http://www.aqq.eu/ . Komunikator który zużywa 3 razy mniej ram'u niż gadu gadu... oraz tylko 1 reklama (baner) na komunikatorze ale można to w jakiś sposób to usunąć (jeżeli go instalujesz to ci pokaże jak). Jeżeli nie podoba ci się AQQ to zawsze możesz instalować również Tlen który też zużywa bardzo mniej ram'u niż gadu gadu. Przykład: Twój gadu zużywa ponad 45 MB ram'u a mój AQQ zaledwie 18 MB no może 20MB. Widzisz tą różnice? No więc zastanów się =).

c/- Do czego służy spellchecker_gg.exe? To jest zbędny dodatek dla gg a zwłaszcza ze tyle ram'u zużywa. Jeżeli to jakaś wtyczka to na AQQ znajdziesz również bardzo dobre wtyczki które mogą być zintegrowane z działalnością AQQ a nie oddzielne: http://www.aqq.eu/dodatki/cat_view/135-wtyczki.html . Poczytaj sobie

d/- Photoshop to wiadomo zużywa optymalnie ile sobie potrzebuje, zwłaszcza jak np projektujesz strony internetowe a masz dużo obrazków w projekcie no to trochę będzie ram'u wykorzystać. Ale chyba nie używasz tego photoshopa 24/24 prawda?? Więc jak z niego nie korzystasz no to już trochę twój ram się zmniejszył prawda? Uśmiechnięty

e/- Używasz Google Talk? Jeżeli w danym momencie nie no to zakończ proces działania Gtalk Plugins na dole.

f/- Zakończ proces WDC.exe (już ci wspomniałem wyżej do czego jest ten program - możesz ew. sprawdzić w google info o tym jeżeli wątpisz).

g/- Zakończ proces SkypePM.exe Extra Manager ... Po cóż to?

h/- Windowskie gadżety... Chcesz mieć gadżety i zużywać mniej ramu? No to polecam Rainmeter http://rainmeter.net/RainCMS/ . Zobacz sobie na youtube filmiki o tym. Używam rainmeter z którego u mnie są odpalone gadżety identyczne do windowskiego i zużywa 2 razy mniej ramu niż ty masz. No też zależy od tego ile ty gadżetów używasz.

Niektóre programy od startu komputera nie będą automatycznie się uruchomiły więc jak będziesz chciał z nich korzystać to po prostu je ręcznie włączysz.

-------

Na razie tyle zrób, co do usług to prosiłbym żebyś zrobił screen tych usług z poziomu Mój Komputer (PPM klik) - Zarządzaj - Usługi i Aplikacje - Usługi. Bo muszę analizować i porównać do tego co ja mam, i ci powiem które usługi spokojnie można wyłączyć.

Ah no i w między czasie ściągaj sobie CCLEANER, zainstaluj i niech ci wszystkie syfy skasuje z komputera.

No i od teraz naucz się dbać o swojego komputera tak żeby był wydajny i działał optymalnie, bo po co te procesy w tle mają sobie działać jak i tak z nich w ogóle nie korzystasz?? I nie potrzebnie się ram tu zmarnuje. Zniesmaczony

PS: Tak z ciekawości chcę się pytać, ty masz system w wersji 32 bitowej? Bo ty pewnie masz 4 GB RAM'u ale tylko widzi 3 GB o ile się nie mylę. Więc gdybyś miał system operacyjny w wersji 64 bitowej to byś miał te pełne 4 GB do wykorzystania =).

Good Luck

Jeśli pomogłem naduś POMÓGŁ
[Obrazek: aef4a8bf90.jpg]
[Obrazek: 32952.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.03.2010 05:37 przez procesor.)

23.03.2010 05:17

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku