[Rozwiązany] Problem z nadmiernym wykorzystaniem pamięci (rozwiązany) |
|
procesor User systemu
Liczba postów: 218
|
![]() RE: Problem z nadmiernym wykorzystaniem pamięci
No chłopie dużo syfów masz na komputerze.
1.Wyłącz wszystkie następujące czynności z Uruchamiania: -JMB36X IDE Setup (tego nie potrzebujesz na start komputera) -Google update -Skype (włączysz ręcznie jeżeli będziesz chciał używać) -Te 2 Adobe Acrobat. -Adobe CS4 Service Manager -Te 2 PaperPort -Nokia M Platform -Nokia Music -CSS Corporate.... -SSereg -SSBkgdUpdate -WD Drive Manager (Twój komputer tego w ogóle nie potrzebuje bo to jest program który inwigiluje ci wszystkie rozmowy na komunikatorach, jak wchodzisz na stronach i jakie programy ty używasz... i te informacje są wysyłane do Microsoft lub do jakiejś komórki które sobie te informacje przechowują gdzieś) -Adobe Version CUE -OpenOffice.org (Po co to jak np z tego nie korzystasz w danym dniu? Najlepiej ręcznie włączyć) 2.Polecane przez nas programy które zużywają mniej RAM'u niż te obecne które ty masz: a/- Nie wiem co ty na operze robisz, ile ty kartek masz otwierane na raz? i czy w tych wszystkich kartkach są obecne wszelkie obiekty flashowe?? czyli Reklamy, lub jeszcze filmiki itp? Bo z tego co widzę zżera ci ponad 420 MB ram'u a ja np korzystam z Mozilli Firefox + wtyczkę do usuwania reklamy w obiektach flashowych i zaledwie zużywa 150 MB ram'u. Czyli coś w tym jest, niektórzy są miłośnikami Opery ale jeżeli nie ma jak reklamy zablokować + kumulacja syfów (cookies, itp) to nie mamy o czym gadać ale musisz zmienić sobie lepszą przeglądarkę. Wypróbuj Firefox'a + instaluj wtyczkę AdBlock Plus do usuwania reklam a na pewno nie pożałujesz. To taka moja skromna rada odnośnie tej przeglądarki. b/- Komunikator Gadu. Prawie wszyscy na tym forum ci powie, że gadu-gadu to syf, szajs, shit (wybierz sobie ![]() c/- Do czego służy spellchecker_gg.exe? To jest zbędny dodatek dla gg a zwłaszcza ze tyle ram'u zużywa. Jeżeli to jakaś wtyczka to na AQQ znajdziesz również bardzo dobre wtyczki które mogą być zintegrowane z działalnością AQQ a nie oddzielne: http://www.aqq.eu/dodatki/cat_view/135-wtyczki.html . Poczytaj sobie d/- Photoshop to wiadomo zużywa optymalnie ile sobie potrzebuje, zwłaszcza jak np projektujesz strony internetowe a masz dużo obrazków w projekcie no to trochę będzie ram'u wykorzystać. Ale chyba nie używasz tego photoshopa 24/24 prawda?? Więc jak z niego nie korzystasz no to już trochę twój ram się zmniejszył prawda? ![]() e/- Używasz Google Talk? Jeżeli w danym momencie nie no to zakończ proces działania Gtalk Plugins na dole. f/- Zakończ proces WDC.exe (już ci wspomniałem wyżej do czego jest ten program - możesz ew. sprawdzić w google info o tym jeżeli wątpisz). g/- Zakończ proces SkypePM.exe Extra Manager ... Po cóż to? h/- Windowskie gadżety... Chcesz mieć gadżety i zużywać mniej ramu? No to polecam Rainmeter http://rainmeter.net/RainCMS/ . Zobacz sobie na youtube filmiki o tym. Używam rainmeter z którego u mnie są odpalone gadżety identyczne do windowskiego i zużywa 2 razy mniej ramu niż ty masz. No też zależy od tego ile ty gadżetów używasz. Niektóre programy od startu komputera nie będą automatycznie się uruchomiły więc jak będziesz chciał z nich korzystać to po prostu je ręcznie włączysz. ------- Na razie tyle zrób, co do usług to prosiłbym żebyś zrobił screen tych usług z poziomu Mój Komputer (PPM klik) - Zarządzaj - Usługi i Aplikacje - Usługi. Bo muszę analizować i porównać do tego co ja mam, i ci powiem które usługi spokojnie można wyłączyć. Ah no i w między czasie ściągaj sobie CCLEANER, zainstaluj i niech ci wszystkie syfy skasuje z komputera. No i od teraz naucz się dbać o swojego komputera tak żeby był wydajny i działał optymalnie, bo po co te procesy w tle mają sobie działać jak i tak z nich w ogóle nie korzystasz?? I nie potrzebnie się ram tu zmarnuje. ![]() PS: Tak z ciekawości chcę się pytać, ty masz system w wersji 32 bitowej? Bo ty pewnie masz 4 GB RAM'u ale tylko widzi 3 GB o ile się nie mylę. Więc gdybyś miał system operacyjny w wersji 64 bitowej to byś miał te pełne 4 GB do wykorzystania =). Good Luck Jeśli pomogłem naduś POMÓGŁ ![]() ![]()
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.03.2010 05:37 przez procesor.)
23.03.2010 05:17 |
|