[News] Windows 7 niszczy baterie w laptopach? Microsoft bada sprawę |
|
Kiermasz Wdrażany ![]()
Liczba postów: 43
|
![]() RE: Windows 7 niszczy baterie w laptopach? Microsoft bada sprawę
Co do teorii to można snuć w nieskończoność, co jest nie tak.
Mi się po prostu wydaje, że to celowe działanie M$ było, gdyż ludzie potrafili na jednej baterii działać aż do śmierci laptopa a producenci baterii mieli cienkie zyski. Jak by to był bug to raczej nie czekali by tyle czasu z wydaniem poprawki. Albo jedynie daleko idąca nieudolność.... Od technicznej strony podejrzewam, że modyfikowana jest informacja o napięciu minimalnym baterii, przy którym bios wie, że dalsze wyładowywanie baterii grozi jej uszkodzeniem w wyniku jakiegoś buga lub działania w/w. W moim lapciaku jest bateria o napięciu 14.4V i to mi starcza na około 3h działania. Napięcie spada do trochę ponad 10V jak już się wyczerpuje. Sam komputer posiada w sobie zaawansowane przetwornice impulsowe (te z blaszaków są po prostu prymitywne przy tym) by utrzymać stabilne napięcia i sądzę, że pociągnął by jeszcze do 7,5V (Albo i dłużej. Zależy od scalaka kiedy już napięcie będzie za niskie by mógł taktować mosfety) ![]() Przy czym przy tak głębokim rozładowaniu już ogniwa by były zagrożone. Po za tym moja bateria ma wbudowany przycisk do orientacyjnego pomiaru napięcia z pominięciem całego komputera (mogę ją wyjąć i po naciśnięciu zapali się słupek diód), więc wiem, kiedy mnie system w konia robi. Ale odbiegam od rzeczy. Jeśli W7 podniesie próg z tych przykładowych 10,4V na 12V to czas pracy leci nam o ~50% w dół. Zakładając oczywiście liniowe rozładowywanie się baterii. Taka jest moja teoria tego dziwnego umierania baterii. Opieram się o informację z baterii X, której zawartość pamięci miałem okazję z 5 lat wstecz obejrzeć. Inne teorie spokojnie wygooglujecie. A co do samej opcji kalibracji baterii, to bateria musi to obsługiwać. Tak przynajmniej informuje mnie bios gdy ją odpalam. A co do skuteczności tej opcji to działa ona na przypadki "bateria 0% a laptop dalej działa, 100% i nagle 0%". Ostatnio sobie zapuściłem profilaktycznie tę opcję, bo mi już lapek trzymać zaczynał około 1,5h (Wynik częstego doładowywania) no i tak pod 3h dalej działa. Po za tym wszystkim staram się robić pełne cykle baterii. Jak po dłuższym leżakowaniu się zrobi kilka cykli mam wrażenie, że dłużej trzyma po ostatnim niż przy pierwszym cyklu po tej przerwie, ale nie mierzyłem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.03.2010 19:59 przez Kiermasz.)
17.03.2010 18:13 |