Odpowiedz

Dyskusja nowy system do starego sprzętu

izaw
User systemu
Liczba postów: 425

RE: Windows 7 a sterowniki.. (ASUS)

Widzisz ja sporo już przeżyłem i nie jestem hura optymistą i maniakiem wolności (tylko nie bierz tego do siebie - nie oceniam tu nikogo).

Nie wszystko co nowe jest cacy. Windows Seven, czyli Vista plus jest nowy i byłoby dziwne gdyby był gorszy od poprzednika. Niesie nowości, jak choćby obsługę nowego sprzętu i i trochę bajerów. Ale nic (poza polityką marketingową) nie stoi na przeszkodzie zaimplementowania tych nowości w XP czy Viście.

Jest to przecież ciągle ten sam system w nowym opakowaniu. Jeżeli chodzi o jądro to jest ono niemal niezmienne od NT3. Poprawki są kosmetyczne. Cały interfejs systemu czyli WinApi jest ten sam uzupełniony o nowe funkcje. Ale główne pozostały bez zmian.

Nigdy nie twierdziłem, że Seven jest zły, ale że to żadna rewolucja. To mała kosmetyka Visty w nowym opakowaniu. Co gorsza aby uzyskać pewne błyskotki i zadowolić klientów wycofano się z pewnych rozwiązań ochrony. Zatem jest krok do tyłu.

Rozumiem, że Visty jako znaku marketingowego nic nie uratuje. Ale aktualizacja z niej do Seven dla legalnych użytkowników powinna być darmowa. Tak to nabijanie naiwnych w butelkę. O tyle skuteczne, że kto się przyzna, że dał się naciągnąć.

O jakości Windows może świadczyć jakość IE, interpretującego poprawnie 42% standardu (inne przeglądarki mają 90 - 100%). Nie byłoby w tym tyle złego gdyby nie to, że to filar systemu i znakomita większość błędów bezpieczeństwa jest z nim związana. I to nie tylko z przeglądarką, ale niemal z każdym podsystemem. Niebezpieczeństwo jest nawet gdy nie używa się IE, choć jest znacznie mniejsze.

Mam nadzieję, że to forum ma dawać wiedzę, a nie być tubą propagandową M$. I dlatego uważam, że oprócz zalet należy, a może przede wszystkim pokazywać błędy.

Pozdrawiam

"Nie ma programów bezpiecznie działających, są co najwyżej niedostatecznie przetestowane"
Prawo Murph'ego

17.02.2010 21:18

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Windows 7 a sterowniki.. (ASUS) - izaw - 17.02.2010 21:18