Wątek zamknięty

[Rozwiązany] Brak połączenia przy pomocy kabla

melf77
Nowy
Liczba postów: 6
Lightbulb 

Brak połączenia przy pomocy kabla

Witam. Niedawno zakupiłem laptopa marki Dell Inspirion 1545 z zainstalowanym systemem Windows 7 Home Premium 64bit. W domu mam sieć przez router i wszystko pięknie i ładnie się połączyło. W akademiku z kolei połączenie przez kabel nie działa. Wcześniej miałem starszego Della C640 z Win XP i tam internet chodził normalnie. Sieć w akademiku skonfigurowana jest w ten sposób, że wtyka się kabel sieciowy do kompa i wszystko z automatu działa. Na starym laptopie sieć działa - na nowym nie zawsze. Czasami działa, czasami nie (zazwyczaj nie działa) Objawia się to tym, że po wetknięciu kabla ikonka od połączeń w prawym dolnym rogu pokazuje brak połączenia z internetem. Diagnozowanie problemu za pomocą narzędzia systemowego pokazuje albo błąd w DNS albo każe zrestartować router. Dodam, że laptop zakupiłem 2 dni temu i nie ma tam jeszcze zainstalowanego żadnego "badziewia" które mogłoby coś napsuć w ustawieniach sieci. System też jest świeży. Próbowałem już wszystkiego. Ręcznie wpisywałem ip ze starego komputera, klonowałem adres mac, wpisywałem różne dnsy, wyłączyłem obsługę ipv6, wyłączyłem zarządzanie energią karty sieciowej (żeby jej nie usypiał), instalowałem sterowniki do karty ze strony Della, instalowałem najnowsze ze strony producenta dedykowane do Windows 7 w wersji 64bit (sieciówka Marvell Yukon 88e8040 - teraz w wersji 11.23.3.3), resetowałem ustawienia zapory. Dodam, że w stawieniach sieciowych "krzyżyk" zawsze pojawia się pomiędzy "globusem" a "domkiem". Laptop widzi inne komputery w sieci akademickiej a także DC++ działa bez problemu (mogę ściągać i udostępniać pliki). Od razu dodam, że rozwiązania typu kupno oddzielnego routera i korzystanie z internetu bezprzewodowego nie wchodzą w grę. Skoro po kablu chodzi na starym kompie to musi i na nowym. Ze strony administratora też nie mogę liczyć na pomoc bo takiego u nas nie ma. Czasami jak internet w akademiku się zawiesza to pani recepcjonistka schodzi do piwnicy i restartuje serwer - czyli odłącza go od prądu i podłącza z powrotem. Tak u nas wygląda administracja siecią. Zwracam się więc o pomoc do użytkowników forum - bo nie wiem już co robić. Z góry dziękuję za odpowiedź.

28.01.2010 23:58

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
Brak połączenia przy pomocy kabla - melf77 - 28.01.2010 23:58