SafeFinder - jak się pozbyć? |
|
StRoberto Wdrażany
Liczba postów: 13
|
SafeFinder - jak się pozbyć?
Witam,
jestem nowy na forum i mam nadzieję, że umieściłem temat w dobrym dziale. Szukałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, niestety nie znalazłem. Być może z nerwów przeoczyłem, być może po prostu jej nie ma... Proszę o wyrozumiałość. Ale do rzeczy. Jak pozbyć się SafeFinder'a z kompa? Laptop ASUS ma już kilka latek, kupiony z zainstalowanym Win7. Opis co na razie zrobiłem: Odkryłem niemałe problemy z kompem, zacząłem grzebać żeby poszukać co się mogło przypałętać. Odnalazłem to: SafeFinder, który okazał się być złośliwym oprogramowaniem. Chciałem go odinstalować w panelu sterowania - nie udało się, przeczyściłem kompa z pomocą ccleanera - dalej siedzi, chciałem za pomocą tego programu dziadostwo odinstalować - też się nie daje. Nie znam się na komputerach więc zacząłem szukać porad w internecie. Po przetestowaniu kilku polecanych programów dalej siedzi... Znalazłem poradnik krok po kroku jak się go pozbyć, więc... - uruchomiłem kompa w trybie awaryjnym - włączyłem pokazywanie ukrytych plików i folderów dalej miałem wejść w menagera zadań i zakończyć proces Safe Finder Ads, tylko że tam nie było takiego procesu! pominąłem ten krok, bo nie było czego zakańczać i zabrałem się za następny. "Odinstaluj program". Łatwo powiedzieć, bo nadal nie da się go odinstalować. Usunąć z listy programów też się nie da (chociaż to by i tak nic nie dało z tego co się orientuję). - Krok kolejny - "usuń SafeFinder z edytora rejestru" -> "usuń wszystkie wpisy związane z...". i tam też nic nie ma! - Usuwanie z przeglądarek rozszerzeń/wtyczek - ta sama historia - nic tam nie ma w żadnej! Jak się go pozbyć? Formatować? Nie mam pojęcia jak. Wcześniej miałem stacjonarny z XP, wrzucałem płytkę i było łatwo, a teraz... miałem po zakupie zgraną kopię na płyty, ale teraz okazało się, że dawno temu młodsza siostra się do nich dobrała, nikt mi o tym nie powiedział, mnie nie były potrzebne, a płyty porysowane jak ..... nie wiem co. Laptop był formatowany przez informatyka około rok temu. Jeśli są jakieś pytania, postaram się jak najdokładniej odpowiedzieć. Tylko proszę o pomoc... 21.08.2015 15:27 |
|