Wątek zamknięty

Windows 7 Home Premium na HP Pavilion dv6

thermalfake
Ostatni Mohikanin

Liczba postów: 13.580

RE: Windows 7 Home Premium na HP Pavilion dv6

Cytat:Nie wiem jak to teraz z W7, ale kolega jak kupował W7 ale innego producenta laptop to taki nośnik otrzymał.

Po 2010 nikt z producentów nie daje już nośnika recovery w laptopach klasy niebiznesowej.
Nawet takie Lenovo które dba o klienta częstymi aktualizacjami ich nie daje. Kupując sprzęty dla siebie czy dla klientów, biznesówki takie nośnik miały. To sam HP - bardzo dobrze dba ale o klienta biznesowego i tam są nośniki dla lapków, pecetów, stacji roboczych, nawet nośniki do dowgrade'u.

Cytat:Nie jest prawdą to co piszesz ponieważ ja już kilka razy tworzyłem płytki recovery na swoim HP.

Przejrzyj zapisy na stronach hp lub ich tutoriale dla siódemki. Nie wiem jaki model dv6-stki masz ale zawsze na powiadomieniach aplikacji do wykonywania nośników takie info było. Może mylisz to z recovery jako narzędzie systemowe. Ostatnio robiłem taniego hp-ka z w8 i tam też dużą czcionką uwaga o jednorazowej kopii.

Cytat:Czyli sprawa rozwiązana. Jeżeli co coś się sypnie to HP "powie ci" masz partycję recowery i tam jest wszystko. Jednak podczas odtwarzania nadpisze ona wszystkie dane które wcześniej zostały zapisane na dysku. Smutny

Zależnie od wersji oprogramowania do przeprowadzania recovery w HP masz pytanie czy taki backup swoich danych wykonać. Jak system padnie (nie dysk) wykorzystać dowolne livecd do zrzutki na inny dysk czy partycje. Nie ma bata obraz recovery przy przywracaniu (rozpakowywaniu zawartości) musi zastąpić powierzchnię partycji. Samo magicznie się nie zrobi.

Cytat:I znowu tu chyba o czymś innym piszesz. Znam z doświadczenia sprawę gdzie zostały zakupione komputery stacjonarne sztuk dwa w tym samym czasie, ale w różnych sklepach. Z zainstalowanym systemem czyli OEM oraz dostarczonym nośnikiem DVD jak wolisz. Ja używam pojęcia krążek bo wiadomo o co chodzi. Przez pewien czas był spokój, jednakże po jakimś czasie jeden komputer się wysypał i postanowiliśmy wgrać W7, ale z nosnika tamtego komputera celem sprawdzenia zabezpieczeń dla w/w systemu. Niestety efekt był taki że ... podaj właściwy klucz.

Ten typ licencjonowania był inny, na innych zasadach. Opisujesz to tylko ogólnikowo bez żadnych szczegółowych informacji. Z jakiego kanału dystrybucji o dokładnie jakim typie licencji (oemy sa różne) pochodziła instalacja trzeba by było sprawdzić narzędziem microsoftu do sprawdzania aktywacji czyli microsoft genuine advantage diagnostic tool.
Dopiero po przejrzeniu informacji o systemie można coś powiedzieć więcej.
Zapytam się tylko tyle czy to był system na komputerze preinstalowany z załączonym nośnikiem opisany jako oem czy był dokupiony system oem (retail w białym płaskim kartoniku) i zainstalowany na podstawie jego klucza. To ważna informacja. Np komputery z komputronika mają system preinstalowany z przerabianym krążkiem. Zważ, że płyty główne mogą mieć różne zabezpieczenia typu bios lock. Długo pracowałem i pracuję w tej branży.
A bardziej łopatologicznie. Stawiam system z zwykłego nośnika oem system builder ale bez podania klucza np home premium ponieważ za dwa dni klient przychodzi po komputer i kupuje do niego system. Nie robię to z oryginału dla niego tylko z swojej kopii. Przed sprzedażą aktywuję go kluczem po rozpakowaniu z folii nowej licencji, przyklejam naklejkę COA. Klucz zostaje aktywowany. Fizycznie różne nośniki tego samego z przypisanymi innymi kluczami. Działa. Wg Twojej teorii nie ma prawa.

Cytat:Nie wiem czy wiesz, ale oprogramowania z kluczami MSDN mozna uzywać tylko podczas zajęć na studiach. Przykład studiujesz jakiś kierunek na Politechnice i chcąc korzystać z W7 czy innego oprogramowania Microsoftu korzystasz z w/w typu licencji. Po skończeniu studiów nie wolno ci używać tego oprogramowania.

Temat MSDN dałem jako przykład. Wiem dokładnie z czym się to je aczkolwiek studia kończyłem bardzo dawno temu i nie miałem takiej możliwości uczestnictwa.
Nie wiem jak teraz ale kiedyś była to licencja dożywotnia. Nie można było odsprzedać sprzętu wraz z licencją, można było korzystać z systemu tylko temu beneficjentowi nawet po studiach ale bez prawa reinstalacji już po ukończeniu. Jak się system wysypał to amen no chyba, ze wcześniej miał kopię do przywracania. Co się zmieniło po latach w następcy czyli DreamSparku tego już nie monitoruję

Cytat:Jest tyle bo tyle jest odmian W7

Nie myl wersji/odmian Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Ultimate i Enterprise do tego o czym napisałem. To jest coś innego niż dokładne dane o pochodzeniu systemu.
W Product ID jest zapisany kanał dystrybucji
http://forums.mydigitallife.info/threads...Product-ID
http://www.mydigitallife.info/difference...duct-keys/
http://www.mydigitallife.info/microsoft-...-download/
http://forums.mydigitallife.info/archive...17618.html

Cytat:Czego się dowiem, że mam W7 home 64 ?

Napisałem to po to abyś wiedział iż masz możliwość legalnego ściągnięcia obrazu pod konkretną edycją systemu.
Z tych obrazów też da się po wklepaniu klucza spod lapka aktywować system - sprawdzałem parę razy.

Cytat:Nie stwarzam problemu bo wiem jak wyglada mój bios i jakie ma opcje do bootowania systemu. Poza tym dlaczego mam wydawać dodatkowo pieniądze.

To się kupy nie trzyma aby lapek z fabryczną siódemką, nie jakiś bardzo stary zabytek nie mógł bootować pamięci flash. I to jeszcze dv6-stka a nie jakiś najtańszy badziew

Cytat:Założenie jest takie, aby do obecnego laptopa wstawić nowy duży dysk jako systemowy a nie go dopiąć i traktować jako drugi gdzie system działa na tym mniejszym fabrycznym dysku 640GB z pozbyciem się stacji Blue-Ray.

Jeszcze jednym rozwiązaniem jest klon dysku na dysk (gdzie to zrobisz to już obojętne czy z użyciem lapka czy peceta). Na nowym do wyczyszczenia będzie partycja systemowa. Włazisz do partycji recovery używając winre (konsoli) z załadowanej płyty z systemem x64 (musi być ta sama architektura) i narzędziem imagex rozpruwasz obraz wim aby się wrzucił na partycję systemową - to już oczywiste na lapku z zapiętym nowym dyskiem. To jest po prostu przywracanie. Ostatnio coś takiego robiłem w HP'ku, opisów w sieci znajdziesz trochę jak pogrzebiesz, z tym, że imagex w wersji x64 trzeba sobie ściągnąć. Na forum kiedyś dawno temu wrzucałem identyczne rozwiązanie w odniesieniu do tośki.

Cytat:Tak czy siak i tak muszę posiadać W7 na DVD (krążku).Tak więc widzisz że nie ma możliwości otrzymania nośnika od HP. W przeciwieństwie do Toshiby. Temat przewijał się swego czasu na forum.

Za darmo nikt nie rozdaje już nośników po wypełnieniu formularza w najpopularniejszym segmencie domowym. Kiedyś było to za darmo w HP ale już od jakiegoś czasu nie. Do Toshiby się nie wypowiadam ponieważ nie napisałeś jaki to był model i w jakim czasie kupowany. Być może dostał bo kupił Satellite Pro albo Tegrę. Niemniej tanńsze jego modele nie otrzymywały nośnika z siódemką, jest strona formularza do płatnego zamawiania w j polskim.

[Obrazek: 2089620800_1406976151.png]

W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu.
Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum.
Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2015 00:32 przez thermalfake.)

03.03.2015 00:31

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Windows 7 Home Premium na HP Pavilion dv6 - thermalfake - 03.03.2015 00:31
RE: Windows 7 Home Premium na HP Pavilion dv6 - Meksyk1968 - 31.03.2015, 13:12