Brak ostatnio otwieranych lokalizacji |
|
beabea Senior Moderator
Liczba postów: 716
|
RE: Brak ostatnio otwieranych lokalizacji
Ponieważ nikt nie odpowiada, to zaryzykowałam i wypełniłam instrukcje trochę na ślepo, ponieważ nie rozumiem opisów tych komend, np. fragmentów:
Cytat:rem go to offending directory in user profile. Cytat:rem perhaps we should copy everythingNie wiedziałam również czy wpisywać komendy z punktu 4, ponieważ pisało tam coś o odwracaniu procesu. W każdym razie opiszę co dokładnie zrobiłam, może teraz ktoś odpowie i dowiem się, czy wykonałam tę instrukcję prawidłowo: 1. Pobrałam podlinkowany plik Recent.zip, utworzyłam na dysku C folder TEMP i wypakowałam do niego zawartość paczki wybierając Wypakuj do "Recent\": 2. Kliknęłam w Ostatnie miejsca i z pod PPM wybrałam: "Wyczyść listę niedawno używanych..." 3. Uruchomiłam cmd jako administrator i wpisałam kolejno: Cytat:cd %HOMEDRIVE%- każdą linijkę zatwierdzając ENTER-em. Zamknęłam cmd. 4. Przelogowałam się, a nawet dla pewności zrestartowałam system. Ponieważ nie byłam pewna czy wpisywać komendy z tego punktu, to najpierw otwarłam kilka folderów i po ich zamknięciu sprawdziłam czy pojawiły się na liście pod PPM na otwartym folderze oraz w Ostatnie miejsca. Niestety było tam nadal pusto, więc znów uruchomiłam cmd jako administrator i wpisałam: Cytat:cd %HOMEDRIVE%Po zatwierdzeniu ostatniej komendy pojawiło się jakieś dziwne pytanie czy coś tam zastąpić, nie wiedziałam co z tym zrobić więc zamknęłam okienko konsoli. Ponieważ po otwarciu i zamknięciu kilku folderów znów żadnej poprawy, więc powtórzyłam pkt.4 tym razem klikając ENTER po tym pytaniu i wtedy wyskoczyło kolejne i tak w kółko, więc nie wiem o co chodzi: (Nie wiem dlaczego nie da się tego okienka rozciągnąć i nie widać części tekstu z prawej.) Zastanawiam się również dlaczego nie można było tych plików normalnie wrzucić do docelowych folderów (robiąc sobie wcześniej backup oryginalnych), zamiast cudować z wpisywaniem jakichś powykręcanych poleceń w konsoli. W każdym razie albo zrobiłam coś źle albo ten sposób nie działa, ponieważ nic się nie zmieniło. @Edit: Znalazłam jeszcze inny sposób: 1. PPM na Ostatnie miejsca i wybrać Usuń 2. PPM na Ulubione i wybrać Przywróć ulubione łącza 3. Zrestartować Eksplorator Windows Ta porada pomogła o tyle, że wreszcie w Ostatnie miejsca pojawiły się foldery, ale tylko te, w których były otwierane jakieś pliki. Jeśli tylko otwarłam i zamknęłam folder, to nie ma po nim śladu. Czy to prawidłowa reakcja? Pod PPM na otwartym folderze mam te same foldery, ale znajdują się w zakładce Częste, natomiast w ogóle nie mam pozycji Ostatnie i nie mogę usunąć z listy biblioteki Obrazy (inne pozycje mogę usuwać). Chcąc lepiej przetestować jeszcze raz wyczyściłam listę niedawno używanych elementów i znów foldery przestały się pojawiać. W końcu jeden się pojawił, ale teraz już w ogóle nie wiem na jakiej zasadzie. Po prostu niektóre się pojawiają, a inne nie (mimo, że w każdym otwieram jakiś plik), chyba zależnie od kaprysu. Wreszcie usunęłam całą zawartość folderu: C:\Users\x\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Recent i teraz pod PPM na otwartym folderze pojawiła mi się pozycja: Najnowsze i pojawiają się ostatnio otwierane lokalizacje, ale tylko gdy otwieram w nich jakiś plik, a i to nie zawsze. Może ktoś wie, od czego to zależy? 15.01.2015 01:24 |
Wiadomości w tym wątku |
Brak ostatnio otwieranych lokalizacji - beabea - 13.01.2015, 12:42
RE: Brak ostatnio otwieranych lokalizacji - beabea - 15.01.2015 01:24
|