Odpowiedz

Blue screen podczas dużej aktualizacji Windows 7 (nowy komp)

bazyl3100
Wdrażany
Liczba postów: 13

RE: Blue screen podczas dużej aktualizacji Windows 7 (nowy komp)

(06.01.2015 22:56)thermalfake napisał(a):  Mi się też wydaje iż nie jest to do końca taki legal. Nie może być tak iż po świeżej instalacji nie działa wcale jedna z podstawowych usług jak Windows Update. Obraz na bank musiał być poddany przeróbce. Po prostu nie pasuje mi to, za długo siedzę w tej branży.
Ponadto powinien zdawać sobie sprawę iż na chwilę obecną instalacja bez podania klucza oraz co jest ważne bez naklejonego certyfikatu COA (czyli nie mając licencji) to szemrana sprawa. MS daje czas na aktywację 30 dni (okres prolongaty) pod warunkiem posiadania już licencji. Wersje do normalnego użytku czyli RTM'y nie są wersjami testowymi. Wersję testową na chwilę obecną może być Win 8.1 Enterprise Trial 90 dni ponieważ Win 7 Enterprise już dawno zdjęto. Dodatkowo na obie instancje instalacji trzeba dwie oddzielne licencje. Jeżeli miałby dostęp do MSDN/DreamSpark to nośnik do Professional'a ściąga a klucz ma do pobrania z założonego konta.

Cytat:komputer jeszcze świeży a już coś nie gra, nie wspominając że gniazdo HDMI w płycie głównej na dzień dobry było skopane.

Na jakiej podstawie ?

Cytat:Jeśli potrzeba jakiś danych z powyższych plików, proszę info jaką część, to wrzucę printscreeny.
Zainstalowałem też programik: "bluescreenview-x64", ale jestem zielony jeśli chodzi o analizę.

Przecież jest informacja w każdym bsodzie gdzie znajduje się plik zrzutu pamięci z jądra kernel.
C:\Windows\Minidump\
Dowolne livecd i pliki powyciągać do analizy w debuggerze..
Bluescreenview proszę sobie odpuścić. Zostało napisane dla laików nie mających żadnego pojęcia o zachodzących mechanizmach w systemie, jak między sobą działają, komunikują się kolejne warstwy i elementy systemu operacyjnego itp. Sztuka dla sztuki bo większość po kodach błędów strzela tylko różne możliwości jakie są przypisane pod kodami błędów.

Ponadto musisz wiedzieć iż poprawki systemowe to nie tylko łatki krytyczne, łaty zabezpieczeń, bazy malware dla MSE, Defendera, łaty do produktów MS takich jak IE, Office, SQL Server, Visual Studio itp ale i także sterowniki wydane przez MS do urządzeń. Bez zdebugowanych bsodów to ja nic nie wyczaruję.

Ja to widzę tak aby postawić jeszcze raz system, zainstalować sterowniki do urządzeń, wykonać sobie kopię partycji systemowej np w formie obraz jako kopia zapasowa i dalej można kombinować z instalowaniem kolejnych poprawek. Ważnym jest aby sprawdzić czy aktualny jest bios/uefi dla płyty w konkretnej rewizji jak i firmware dysków.

1.) Rozmowa na temat co jest legalne w 100%, co w 99% a co w 98% jest bez sensu. To nie ten temat.
Używam kopii Windows 7 zgranej na płycie, która w starym komputerze działała bez problemu, teraz zainstalowałem na nowym. Po instalacji mam napisane 30 dni na aktywację, jest też opcja zmiany nr-ów licencyjnych z tych które się przypisały przy instalacji. I tu od razu skopany katalog obsługujący Windows Update. Kilka razy instalowałem, i zawsze ten sam problem. Rozwiązanie znalazłem, ale z jakiej paki dzieje się tak od razu po zainstalowaniu systemu? Tym bardziej że w starym kompie te problemy nie występowały. Potem przy dużej aktualizacji 187 poprawek BLUE SCREEN.

2.) Mylisz się - Trial 90 dni Windows 7 jest nadal do pobrania z witryny Microsoftu - wczoraj ją pociągnąłem i będę próbował z tą instalką.

3.) MiniDump - tak jak napisałem, w tej kwestii jestem laikiem. Ktoś mi przeanalizował te "minidump-y" i wychodzi że błąd generuje sterownik karty sieciowej. Tylko czemu? Nowa płyta, najnowsze sterowniki. BIOS/uefi jest również najnowszy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.01.2015 15:09 przez bazyl3100.)

07.01.2015 14:20

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Blue screen podczas dużej aktualizacji Windows 7 (nowy komp) - bazyl3100 - 07.01.2015 14:20