Napęd "TSST corp CD/DVDW TS-633C ATA Device" Problem |
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Napęd "TSST corp CD/DVDW TS-633C ATA Device" ProblemCytat:Oddanie napędu do serwisu nie wchodzi w grę bo wiem że napęd działa ale coś z nim jest nie tak. Weź sobie skołuj dowolne livecd bootowalne i przemieszaj wszelkie nośniki jakie masz w celu próby odczytania zawartości folderów. Jeżeli będzie targał niektóre z nich to napęd ewidentnie jest do wymiany. Nie bawiłbym się w używki ponieważ napędy w lapkach są awaryjne a i nie wiadomo jak kto namiętnie używał. Ale to tylko moje zdanie. Praktycznie każdy napęd z interfejsem SATA da się zamontować, pozostaje tylko temat poprawnego zamontowania w napędzie zaczepu który ma go trzymać z płytą główną i czy zaślepka ze starego napędu pasuje do podmiany lub czy ogólnie może być zostawiona (za idealnie to wyglądać nie będzie). Cytat:A czy są jakieś sterowniki do tego napędu ? Pamiętam jak kiedyś szukałem w necie jakiś sterowników do napędu i trafiłem na jakiś, jak go zainstalowałem to płyta która nie chciała się wczytać wczytała się za pierwszym razem jak bym wymienił napęd na nowy ze sklepu. Nie. To są bzdury. Nie ma specjalnych sterowników. Tak samo jak standardowa mysz, system od razu instaluje wbudowany domyślny sterownik. Cytat:Zauważyłem jedną rzecz. Odinstalowałem napęd i wskoczył inny pod nazwą Samsung HM321 HI ATA Device ale po restarcie laptopa wskakuję z powrotem na TS-633C Siłą rzeczy wywaliłeś urządzenie (sterownik systemowy z lokalizacji c:\windows\system32\cdrom.sys) i po restarcie system domyślnie instaluje który już był o ile urządzenie zgłasza się jako gotowe. Ponadto nie wskoczył Samsung HM321 HI ATA Device (dysk twardy) tylko u urządzenie już istniało. Cytat:Pobrałem te sterowniki co dałeś link ale kiedy je uruchamiam wyskakuje jakiś błąd Smutny To nie są żadne sterowniki ! To jest firmware napędu czyli oprogramowanie sterujące urządzeniem niskopoziomowo bezpośrednio w nim a nie w systemie. Tak samo firmware mają np dyski twarde, ssd itp. Ponadto żadnej precyzji - " wyskakuje jakiś błąd". Pacjent też zmarł na jakąś chorobę......Ludzie myślcie logiczniej. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 10.11.2014 21:07 |