Wątek zamknięty

[Rozwiązany] Ustawienia BIOS-u pod SATA/AHCI

Aconcagua
Wdrażany
Liczba postów: 43

Ustawienia BIOS-u pod SATA/AHCI

Witam,

Wątek powiązany z http://windows7forum.pl/ustawienia-bios-...ta-19152-t
Właśnie stawiam system od nowa z od razu ustawionymi opcjami w BIOSIE pod AHCI czyli:
Sata RAID/AHCI Mode - [AHCI]
SATA Port0-3 Native Mode - [Enabled]
Onboard SATA/IDE Device - [Enabled]
Onboard SATA/IDE Ctrl Mode - [AHCI]

Wziąłem nawet przy formatowaniu i przydzielaniu partycji załadowałem sterowniki aby nie było jaj choć niby przy Windows 7 nie trzeba:
GIGABYTE SATA2 RAID Driver
Intel SATA RAID/AHCI Driver
Tylko uczyniłem to na tą partycje 100 mb co się sama tworzy (nie wiem czy dobrze)

W każdym bądź razie przed instalacją systemu Windows 7 Ultimate x64 znowu pojawiło się tak jak ostatnio:

Tyle tylko, że teraz jest inny nowy dysk i nagrywarka odpięta. Nie robiłem zdjęcia bo wszystko jest to samo co wtedy oprócz nazwy urządzeń.
I jeszcze po tym drugi komunikat, że nie znaleziono urządzeń pod sata coś w stylu "not any device sata found" czy jakoś tak. To samo było w tym poprzednim wątku gdzie zmieniałem AHCI z już zainstalowanym systemem.

Na szczęście dysk wykryło, wypakowało pliki instalacyjne i kończyło instalacje systemu.
Niestety podczas restartu aby zakończyć instalacje systemu dalej pojawiały się wyżej wspomniane komunikaty.
Włączyło się kończenie instalacji, zmieniła się rozdzielczość na natywną monitora, myślę sobie - jest dobrze.
Aż tu nagle wybiło błędem:

Co poszło nie tak?
Jak mam zainstalować system od razu pod to zasrane AHCI?
Dysk jest jedynym urządzeniem podpiętym pod SATA. Nawet nagrywarkę odpiąłem.
Aha... nawet nie mam jak sformatować dysku bo cały czas załącza się instalator z błędem:
"System Windows nie może ukończyć instalacji. Aby zainstalować system Windows na tym komputerze, uruchom ponowną instalację."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.08.2014 13:42 przez Aconcagua.)

03.08.2014 13:24

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
Ustawienia BIOS-u pod SATA/AHCI - Aconcagua - 03.08.2014 13:24