[W koszu] Problem z instalacja Windows 7 (64bit) |
|
Zbanowany
Liczba postów: 0
|
![]() RE: Problem z instalacja Windows 7 (64bit)
Myślę że wybrałem lepsza opcję. Zamiast kombinować z wyjmowaniem ssd to podpiąłem tego trefnego hdd do mojego starszego kompa.Ma już swoje lata bo to core2duo E6750 2.66 ghz,4gb ram, 2 dyski WD po 500gb,2x napęd dvd pioniera i liteone i viste 64bit.Najpierw podpiąłem zamiast jednego z napędów optycznych przy jednocześnie podłączonych dwóch hdd WD i powtórzyła się sytuacja co z tym ssd w tym nowszym kompie.Mianowicie windows Vista który jest na tym starszym kompie zawiesił się podczas wgrywania.Nie mogłem też zainstalować z płyty bootując systemu ani dojść do opcji naprawiania bo zaraz w fazie początkowej instalacji robi się to co przy Windows 7 na nowym kompie czyli samo tło wiondowsa i kursor i nic poza tym. Postanowiłem więc odpiąć te dwa dyski hdd WD i podpiąć tego zepsutego hdd seagate tak aby był jedynym dyskiem w komputerze. Niestety to także nic nie dało bo bootując Windowsa i to bez różnicy czy to Vista czy 7 dochodzi do momentu "windows is loading files" leci ten pasek do końca i pojawia się "advanced boot options".Mam do wyboru
"safe mode" "safe mode with networking", "safe mode with command prompt", "enable boot logging", "enable low-resolution", "last known good configuration", "directory services restore mode", "debugging mode", "disable automatic restart on system failure", "disable driver signature Enforcement", "start windows Normally" Jak się domyślam wskazuje to na to że na tym dysku windows zaczął się instalować pewnie podczas prób naprawy dysku w tym nowym kompie gdy był podłączony razem z tym dyskiem ssd. Oczywiście którąkolwiek opcje wybiorę nic się nie wgrywa. Trochę zamieszałem ale meritum jest takie że mając podpięty ten dysk seagate nie można nawet rozpocząć procesu instalacji tak by dojść do konsoli. No chyba że coś robię źle ale co ? Podjąłem trzecią próbę. Zostawiłem jeden dysk WD z Vista i podpiąłem w miejsce drugiego tego seagete.Dzię ki temu doszedłem po zbootowaniu systemu do funkcji naprawiania ale zapewne będzie próbował naprawić tego WD z systemem a nie tego zepsutego seagate. Wybrałem opcje naprawy komputera ale po paru minutach dostałem info że narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia nie może automatycznie naprawić komputera, "corrupt registry" Obawiam się że z podpiętym tym dyskiem niczego nie uruchomię.Nawet jak w biosie abita zmieniłem temu zepsutemu seagate "extended ide drive" z auto na none i przestal być widoczny w biosie to i tak system z drugiego dysku się nie uruchamial.Dopoki ten zepsuty seagate jest podpięty to nic nie działa normalnie. Może ten adapter coś da ? jako dysk zewnętrzny w windowsie może jakoś się go naprawi ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.07.2014 19:25 przez dune2.)
22.07.2014 17:44 |
|