Wątek zamknięty

Windows 7 nie współpracuje z VPN

lemon
Nowy
Liczba postów: 7

Windows 7 nie współpracuje z VPN

Witam, poległem na konfiguracji VPN (PPTP) z Windows 7.

1. Sieć Wifi ma adres 10.x.x.x, komputery łączą się z nim bez problemów - w tym Win7, dostając pod DHCP adres 10.1.1.12.
2. Na serwerze uruchomiony jest serwer PPTP, który skonfigurowany jest do tworzenia tunelu z sieci 10.x.x.x na 192.x.x.x, według konfiguracji, komputer 10.1.1.12 powinien dostać adres 192.168.1.12.
3. Łącząc się w ten sposób komputerem z Windowsem XP, czy telefonem z Androidem, wszystko działa prawidłowo. Urządzenie dostaje najpierw IP z sieci 10.x.x.x, po uruchomieniu VPNa dostaje 192.x.x.x, łączy się z internetem i plikami na serwerze.
4. Windows 7 przy analgocznej konfiguracji VPNa łączy się bez problemów z siecią 10.x.x.x, po włączeniu VPNa łączy się, również bez problemów, ze 192.x.x.x. Niestety po podłączeniu przez VPN nadal próbuje łączyć się do serwera z sieci 10.x.x.x, a nie 192.x.x.x, przez co nie otrzymuje dostępu do plików.

Znalazłem kilka informacji, że Win7 cały ruch kierowany do sieci, do której jest podłączony interfejsem (nie VPN), kieruje z pominięciem VPN, niestety nie znalazłem skutecznego rozwiązania tego problemu.

Z góry dzięki za pomoc!

12.06.2014 23:11

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
Windows 7 nie współpracuje z VPN - lemon - 12.06.2014 23:11
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Temat został oceniony na 0 w skali 1-5 gwiazdek.
Zebrano 1 głosów.