Długie uruchamianie się systemu |
|
thermalfake Ostatni Mohikanin ![]()
Liczba postów: 13.580
|
![]() RE: System uruchamia się zbyt długo.(03.04.2014 11:03)darkqq napisał(a): Otóż, według mnie system uruchamia się za długo, zmierzyłem czas zwykłym stoperem w telefonie i wyszedł mi wynik ok. 1min. 45 sek do momentu usłyszenia tradycyjnego dźwięku. Ponad to po uruchomieniu się systemu przeglądarka włącza się jeszcze dlużej, bo 2 minuty, używam Chrome. Całkowity czas uruchamiania jest zupełnie inny. Od momentu startu sprzętu aż do całkowitego wygenerowania pulpitu a potem uruchomieniu wszystkich usług i zadań (czyli tego czego już nie widać) w tle mija więcej czasu. Poglądowo ![]() Jeden z dzienników zdarzeń przechowuje takie informacje o całkowitym czasie ładowania czy też wyłączenia systemu Start -> eventvwr.msc Dzienniki aplikacji i usług -> Microsoft -> Windows -> Diagnostics-Performance -> Działa Nas interesują zdarzenia o id między 101 a 199 (to sobie można przefiltrować). Plik dziennik proszę udostępnić do analizy. Znajduje się on w lokalizacji c:\windows\system32\winevt\logs\Microsoft-Windows-Diagnostics-Performance%4Operational.evtx Następny krok to wyprodukowanie logu z procesu ładowania - ściągasz Windows Performance Analysis Tools wg instrukcji http://www.msfn.org/board/topic/146919-i...tools-kit/ - po instalacji i restarcie wpisujesz w wierszu poleceń z uprawnieniami admina taką komendę która zacznie po ponownym uruchomieniu zapisywać całą sekwencję ładowania xbootmgr -trace boot -traceFlags BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER -resultPath C:\TEMP - po załadowaniu wpisujesz kolejną, która zapisze w pliku xml podsumowanie tego procesu, najpierw jednak trzeba przejść do katalogu w którym są logi i z niego wywołać polecenie xperf /tti -i boot_BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER_1.etl -o summary_boot.xml -a boot - plik ten jak i cała zwartość katalogu c:\temp (w szczególności *.etl) może być użyta do analizy przez kogoś na forum - uwaga spore rozmiary. Cytat:Laptop co prawda ma 3 lata, ale wyłożone zostało za niego 3 tys, teraz chyba myślę, że trochę przepłacone, oto jego konfiguracja: Dlaczego przepłacone ? Pod jakim względem patrzysz ? To nie jest zupełnie wina tego, że system teraz działa ocieżalej. 3 lata temu kupiłem niemal identyczny parametrycznie sprzęt ale klasy biznesowej della z gwarancją NBD i kosztował mnie niecałe 4k zł. Cytat:Antywirusa używam darmowego ESET NOD 4, po 30 dniach wystarczy przeinstalować i można nadal z niego korzystać. To się nawet nie przyznawaj iż łamiesz postanowienia licencji do użytku demonstracyjnego. Cytat:Chciałem zrobić formata, ale ukryta partycja to dla mnie zagadka, podobna przy pierwszym uruchomieniu laptopa należało zrobić kopię zapasową, ja tego nie zrobiłem, bo nie miałem o tym pojęcia. Brak posiadania pojęcia nie jest żadnym wytłumaczeniem. Są instrukcje w formie papierowej, są strony supportu producenta. Można przedzwonić na infolinie, można zapytać na dowolnym forum. Użytkownik sam nie zostaje z problemem. Trzeba tylko trochę chcieć. Ciesz się iż po gwarancji nic się nie stało z dyskiem i póki co nie musiałeś kombinować. Jak wykonać nośniki przywracania w Toshibie, sekundy szukania http://support.toshiba.com/support/viewC...Id=2753749 Cytat:tutaj niestety nawet jakbym nagrał na płytę Win 7, to będę miał później problem z wieloma innymi rzeczami, tzn. co z oświeltniem klawiszy, co z touchpadem, sterowniki - o ile do karty graf i płyty głównej znajdę, ale płyta główna, wifi i mnóstwo innych rzeczy, które miałem od początku, a na PC tego po prostu nie było. Czemu do razu zakładasz instalację OEM'a ? Osobom z małym doświadczeniem proponuję przywrócenie systemu zamiast bawić się z problemami niewykrywania dysków, sterowników cd/dvd a potem jeszcze katorga ze sterownikami i ustawieniami. Przywracasz system, usuwasz zbędny bloatware (oprogramowanie śmieciowe np przez pc decrapifier) i gra gitara. Cytat:Żadnej płyty dołączonej do laptopa nie było, a szkoda. Fizyczna kopia jest na dysku i tak samo traktowana jako wersja nośnikowa. Jak się komuś nie chce zrobić... Cytat:Wiem, że w tą ukrytą partycję można wejść przy uruchamianiu się laptopa, którymś z przycisków F, ale pamiętam, że po prostu nie dało rady nic tam zrobić, żadna z opcji tam nie działała. Każdy producent ma swoją procedurę uruchamiania recovery. Tośka trzyma obraz systemu jawnie na drugiej partycji w katalogu HDDRecovery. Jeśli to usunąłeś to ups. http://forums.toshiba.com/t5/System-Reco...a-p/279643 Cytat:W usługach nic nie ruszałem, nigdy tutaj nie grzebałem i nie wiem o co tutaj chodzi (ukryłem wszystkie usługi firmy Microsoft, bo lista byłaby baaardzo długa) Z listy usług startujących można wywalić te od Google, Nero, Skype. ![]() W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 03.04.2014 20:38 |
Wiadomości w tym wątku |
Długie uruchamianie się systemu - darkqq - 03.04.2014, 11:03
RE: System uruchamia się zbyt długo. - thermalfake - 03.04.2014 20:38
RE: System uruchamia się zbyt długo. - darkqq - 04.04.2014, 10:51
RE: System uruchamia się zbyt długo. - thermalfake - 04.04.2014, 11:31
RE: System uruchamia się zbyt długo. - darkqq - 04.04.2014, 15:57
RE: System uruchamia się zbyt długo. - thermalfake - 06.04.2014, 15:44
RE: System uruchamia się zbyt długo. - darkqq - 07.04.2014, 09:30
|