Odpowiedz

Długie uruchamianie się systemu

thermalfake
Ostatni Mohikanin

Liczba postów: 13.580

RE: System uruchamia się zbyt długo.

(03.04.2014 11:03)darkqq napisał(a):  Otóż, według mnie system uruchamia się za długo, zmierzyłem czas zwykłym stoperem w telefonie i wyszedł mi wynik ok. 1min. 45 sek do momentu usłyszenia tradycyjnego dźwięku. Ponad to po uruchomieniu się systemu przeglądarka włącza się jeszcze dlużej, bo 2 minuty, używam Chrome.

Całkowity czas uruchamiania jest zupełnie inny. Od momentu startu sprzętu aż do całkowitego wygenerowania pulpitu a potem uruchomieniu wszystkich usług i zadań (czyli tego czego już nie widać) w tle mija więcej czasu.

Poglądowo

RE: System uruchamia się zbyt długo.

Jeden z dzienników zdarzeń przechowuje takie informacje o całkowitym czasie ładowania czy też wyłączenia systemu

Start -> eventvwr.msc
Dzienniki aplikacji i usług -> Microsoft -> Windows -> Diagnostics-Performance -> Działa

Nas interesują zdarzenia o id między 101 a 199 (to sobie można przefiltrować).
Plik dziennik proszę udostępnić do analizy.
Znajduje się on w lokalizacji c:\windows\system32\winevt\logs\Microsoft-Windows-Diagnostics-Performance%4Operational.evtx

Następny krok to wyprodukowanie logu z procesu ładowania

- ściągasz Windows Performance Analysis Tools wg instrukcji
http://www.msfn.org/board/topic/146919-i...tools-kit/
- po instalacji i restarcie wpisujesz w wierszu poleceń z uprawnieniami admina taką komendę która zacznie po ponownym uruchomieniu zapisywać całą sekwencję ładowania
xbootmgr -trace boot -traceFlags BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER -resultPath C:\TEMP
- po załadowaniu wpisujesz kolejną, która zapisze w pliku xml podsumowanie tego procesu, najpierw jednak trzeba przejść do katalogu w którym są logi i z niego wywołać polecenie
xperf /tti -i boot_BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER_1.etl -o summary_boot.xml -a boot
- plik ten jak i cała zwartość katalogu c:\temp (w szczególności *.etl) może być użyta do analizy przez kogoś na forum - uwaga spore rozmiary.

Cytat:Laptop co prawda ma 3 lata, ale wyłożone zostało za niego 3 tys, teraz chyba myślę, że trochę przepłacone, oto jego konfiguracja:
TOSHIBA SATTELITE A660-1EX
NVIDIA Geforce GT 330M, Intel HD Graphics
Intel Core i5 M460 2,53 GHz
3 GB Ram
Windows 7 Home Premium 64-bit.

Dlaczego przepłacone ? Pod jakim względem patrzysz ? To nie jest zupełnie wina tego, że system teraz działa ocieżalej.
3 lata temu kupiłem niemal identyczny parametrycznie sprzęt ale klasy biznesowej della z gwarancją NBD i kosztował mnie niecałe 4k zł.

Cytat:Antywirusa używam darmowego ESET NOD 4, po 30 dniach wystarczy przeinstalować i można nadal z niego korzystać.

To się nawet nie przyznawaj iż łamiesz postanowienia licencji do użytku demonstracyjnego.

Cytat:Chciałem zrobić formata, ale ukryta partycja to dla mnie zagadka, podobna przy pierwszym uruchomieniu laptopa należało zrobić kopię zapasową, ja tego nie zrobiłem, bo nie miałem o tym pojęcia.

Brak posiadania pojęcia nie jest żadnym wytłumaczeniem. Są instrukcje w formie papierowej, są strony supportu producenta. Można przedzwonić na infolinie, można zapytać na dowolnym forum. Użytkownik sam nie zostaje z problemem. Trzeba tylko trochę chcieć. Ciesz się iż po gwarancji nic się nie stało z dyskiem i póki co nie musiałeś kombinować.
Jak wykonać nośniki przywracania w Toshibie, sekundy szukania
http://support.toshiba.com/support/viewC...Id=2753749

Cytat:tutaj niestety nawet jakbym nagrał na płytę Win 7, to będę miał później problem z wieloma innymi rzeczami, tzn. co z oświeltniem klawiszy, co z touchpadem, sterowniki - o ile do karty graf i płyty głównej znajdę, ale płyta główna, wifi i mnóstwo innych rzeczy, które miałem od początku, a na PC tego po prostu nie było.

Czemu do razu zakładasz instalację OEM'a ? Osobom z małym doświadczeniem proponuję przywrócenie systemu zamiast bawić się z problemami niewykrywania dysków, sterowników cd/dvd a potem jeszcze katorga ze sterownikami i ustawieniami. Przywracasz system, usuwasz zbędny bloatware (oprogramowanie śmieciowe np przez pc decrapifier) i gra gitara.

Cytat:Żadnej płyty dołączonej do laptopa nie było, a szkoda.

Fizyczna kopia jest na dysku i tak samo traktowana jako wersja nośnikowa. Jak się komuś nie chce zrobić...

Cytat:Wiem, że w tą ukrytą partycję można wejść przy uruchamianiu się laptopa, którymś z przycisków F, ale pamiętam, że po prostu nie dało rady nic tam zrobić, żadna z opcji tam nie działała.

Każdy producent ma swoją procedurę uruchamiania recovery. Tośka trzyma obraz systemu jawnie na drugiej partycji w katalogu HDDRecovery. Jeśli to usunąłeś to ups.

http://forums.toshiba.com/t5/System-Reco...a-p/279643

Cytat:W usługach nic nie ruszałem, nigdy tutaj nie grzebałem i nie wiem o co tutaj chodzi (ukryłem wszystkie usługi firmy Microsoft, bo lista byłaby baaardzo długa)

Z listy usług startujących można wywalić te od Google, Nero, Skype.

[Obrazek: 2089620800_1406976151.png]

W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu.
Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum.
Nie udzielam porad via PW.

03.04.2014 20:38

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: System uruchamia się zbyt długo. - thermalfake - 03.04.2014 20:38