Odpowiedz

Długie uruchamianie się systemu

darkqq
Wdrażany
Liczba postów: 48

Witam.

Otóż, według mnie system uruchamia się za długo, zmierzyłem czas zwykłym stoperem w telefonie i wyszedł mi wynik ok. 1min. 45 sek do momentu usłyszenia tradycyjnego dźwięku. Ponad to po uruchomieniu się systemu przeglądarka włącza się jeszcze dlużej, bo 2 minuty, używam Chrome.

Laptop co prawda ma 3 lata, ale wyłożone zostało za niego 3 tys, teraz chyba myślę, że trochę przepłacone, oto jego konfiguracja:
TOSHIBA SATTELITE A660-1EX
NVIDIA Geforce GT 330M, Intel HD Graphics
Intel Core i5 M460 2,53 GHz
3 GB Ram
Windows 7 Home Premium 64-bit.

Sterowniki do karty graf. w miarę regularnie aktualizuję (ustawiona pod wydajność, nie jakość), BIOSa nie aktualizowałem jeszcze nigdy, bo czytałem, że jest to obarczone jakiś ryzykiem. Aktualizacje do Windowsa zawsze są instalowane, choć komunikaty o aktualizacjach przestawilem teraz na wyszukaj aktualizacja, ale pozwól mi wybrać, czy je pobrać i zainstalować. Opcje zasilania ustawione na wysoką wydajność, bo z reguły i tak laptopa podłączony jest bezpośrednio do zasilania. Antywirusa używam darmowego ESET NOD 4, po 30 dniach wystarczy przeinstalować i można nadal z niego korzystać. Regularnie czyszczę komputer CCleanerem.

Chciałem zrobić formata, ale ukryta partycja to dla mnie zagadka, podobna przy pierwszym uruchomieniu laptopa należało zrobić kopię zapasową, ja tego nie zrobiłem, bo nie miałem o tym pojęcia. Żadnych punktów przywracania systemu nie ma, są tylko z kwietnia tego roku. Na PC u siebie mam XP, tam po prostu odpalałem XP z płyty, format i po problemie, tutaj niestety nawet jakbym nagrał na płytę Win 7, to będę miał później problem z wieloma innymi rzeczami, tzn. co z oświeltniem klawiszy, co z touchpadem, sterowniki - o ile do karty graf i płyty głównej znajdę, ale płyta główna, wifi i mnóstwo innych rzeczy, które miałem od początku, a na PC tego po prostu nie było. Żadnej płyty dołączonej do laptopa nie było, a szkoda.
Wiem, że w tą ukrytą partycję można wejść przy uruchamianiu się laptopa, którymś z przycisków F, ale pamiętam, że po prostu nie dało rady nic tam zrobić, żadna z opcji tam nie działała.

W msconfigu w uruchamianych włączonego mam tylko antywirusa i podświetlenie (nie wiem dlaczego, ale podświetlenie musi być podwójnie, inaczej nie działa).

W usługach nic nie ruszałem, nigdy tutaj nie grzebałem i nie wiem o co tutaj chodzi (ukryłem wszystkie usługi firmy Microsoft, bo lista byłaby baaardzo długa):

Może ktoś da radę mi pomóc, pozdrawiam.

EDIT:
Po wejściu w msconfig -> rozruch -> zaawansowane ustawiłem na ilość procesorów: 4. Po ponownym uruchomieniu czas startu systemu od czasu jego wyłączenia wyniósł 1 min 9 sek., a start przeglądarki w 41 sekund. Ale nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym, że laptop był uruchamiany ponownie, a niżeli włączany po 10 godzinach odpoczynku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.04.2014 11:43 przez darkqq.)

03.04.2014 11:03

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Długie uruchamianie się systemu - darkqq - 03.04.2014 11:03