Problem z bluescreenami, bootowaniem oraz działaniem komputera |
|
peciaq VIP ![]()
Liczba postów: 5.100
|
![]() Problem z bluescreenami, bootowaniem oraz działaniem komputera
Witam, przejdę od razu do opisu problemu, bo będzie dość rozbudowany.
Wydaje mi się, że wszystko zaczęło się 3 dni temu, kiedy w moim bloku był jakiś problem z prądem. Nagle wywaliło korki. Od razu je włączyłem. Uruchomiłem komputer, zamknąłem informację o tym, że 'odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie' i korzystałem dalej. Następnego dnia sytuacja powtórzyła się (wywalenie korków, restart komputera, info o błędzie - btw. błędem był BSOD 0x00000124 i również jego w dużej mierze dotyczy ten wątek). Wczoraj sytuacja zaszła o krok dalej. Podczas korzystania z komputera, dość późno w nocy, bo prawie o 3, przy otwieraniu nowej karty w przeglądarce Chrome, obraz się zamroził. Po restarcie system nie uruchomił się, z okna startowego BIOS przeszedł do ciemnego ekranu z informacjami nt. bootowania, coś w stylu Unable to boot, please restart and select proper boot device. Olałem to i poszedłem spać. Wstałem dzisiaj o 10 rano i odpaliłem komputer. Ku mojemu zdziwieniu odpalił się normalnie (w swoim tempie wynikającym już ze starości i zawalenia systemu, ale odpalił się). Pocieszyłem się około godziny. Koło 11:30 dopadł mnie BSOD, który - i tu zaczyna być dziwnie - na ekranie pokazywał kod 0x000007B albo C, ale w Minidump BSOD z tej godziny ma taki sam kod jak te poprzednie gdy wywalało korki 0x00000124. Od tego czasu walczę z komputerem, próbuję go uruchamiać normalnie, w trybach awaryjnych z i bez obsługi sieci, raz się udaje, raz nie. Czasem przy wciskaniu F8 podczas startu w wyborze urządzenia z którego ma bootować w ogóle nie było widać mojego dysku, innym razem po parunastu minutach pracy w trybie awaryjnym, otwarte aplikacje po kolei zaczęły się zawieszać, aż musiałem ratować się resetem. W normalny sposób udało mi się uruchomić go raz i to też tylko na kilka minut, nie zdążyłem nawet otworzyć eksploratora, a już ekran był zamrożony. Co zrobiłem do tej pory: - próbowałem przetestować w swoim komputerze inny zasilacz, niestety nie dam rady tego zrobić, bo nie ma jednego kabelka do podpięcia karty graficznej i nie będę miał obrazu - w tej chwili w innym komputerze pracuję na swoim zasilaczu z tamtego swojego, większych problemów nie ma, zacina się czasem ale to ze względu na komputer, na tamtym zasilaczu jest tak samo - podłączyłem też tutaj swój dysk, jest do niego dostęp, żadnych danych nie utraciłem, nic raczej nie jest uszkodzone (zaraz przetestuję też jakimiś programami) Czy ktoś jest w stanie pomóc? ![]() 22.08.2013 13:14 |
|
Wiadomości w tym wątku |
Problem z bluescreenami, bootowaniem oraz działaniem komputera - peciaq - 22.08.2013 13:14
RE: Problem z bluescreenami, bootowaniem oraz działaniem komputera - Illidan - 22.08.2013, 14:35
RE: Problem z bluescreenami, bootowaniem oraz działaniem komputera - thermalfake - 22.08.2013, 18:43
RE: Problem z bluescreenami, bootowaniem oraz działaniem komputera - peciaq - 22.08.2013, 19:04
|