Wątek zamknięty

[Rozwiązany] Zawiesza się instalator Win 7 Pro x64.

irocket
Senior Moderator

Liczba postów: 2.337
Lightbulb 

Zawiesza się instalator Win 7 Pro x64.

Witajcie, dziś dostałem od znajomego mojego taty do naprawy niemal nowy laptop Toshiba Satellite C855-21Z z preistalowanym Windows 8 x64. Coś ma pecha do laptopów, bo kupił, ale mu nie działał, zawieszał się, itd. Wymienili mu właśnie na ten, też nie wolny od błędów. Z "wywiadu", który został mi napisany na kartce, wynika, że kilka razy dziennie wywala BSoD z błędem DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, czyli pewnie sterowniki albo sprzęt. Potrafi się zresetować nawet kilkanaście razy dziennie, raz pojawiła się informacja (nie wiem z jakiego programu itd): "Prawdopodobnie Windows nie został poprawnie zainstalowany".
U mnie jeszcze się nie zrestartował ani nie wywalił BSoDa, ale zauważyłem niepokojące rzeczy:
- przystawki w konsoli chwilę działają, potem się zawieszają
- explorer się zawiesza, zacina, wywala różne komunikaty
- nie działa menedżer zadań - nie chce się włączyć
- laptop nie wyłącza się / nie uruchamia się ponownie.
Po tym przydługim wstępie część osób pewnie myśli, że dlaczego on tu pisze, jak w prawym górnym rogu ma link do forum Windows 8? Otóż chciałem zainstalować na drugiej partycji Windows 7 Pro x64 z MSDNAA, mam go wypalonego na płycie, płytka jest sprawna (wcześniej na swoim PC zainstalowałem z niej system), a i tak nie mogę zainstalować systemu. Niżej wypiszę tryby, w jakich próbowałem instalacji:
- BIOS domyślnie (UEFI) - trzeba przez boot manager (F12) wybierać napęd, bo startuje Win 8, instalator zawiesza się na napisie "Starting Windows" przed pojawieniem się loga, po wczytaniu plików
- BIOS na CSM i tryb dysku AHCI - automatycznie startuje instalator, może by działał, ale, że "Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk ma styl partycji GPT".
- BIOS na CSM i tryb dysku Compatibility - laptop zawiesza się po kilkunastu sekundach i przy naciśnięciu klawiszy piszczy
- Instalacja z poziomu Win 8 - idzie do ponownego uruchomienia, potem zawiesza się przy "Starting Windows", ale z już kompletnym logiem systemu.
Nie chcę usuwać partycji i formatować dysku, początkowo były 4 partycje (partycja odzyskiwania (450MB), partycja systemowa EFI (260MB), partycja odzyskiwania (9,60GB) i zwykła widoczna w komputerze [podzielona potem przeze mnie na 2]), wszystkie podstawowe.
Pytania:
- co zrobić, żeby zainstalować Win 7
- czy da się przerobić z GPT na MBR bez utraty danych
- ewentualnie co zrobić z tym Win 8, żeby działał?

edit: szary błąd udało się zlikwidować
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.06.2013 18:54 przez irocket.)

14.06.2013 17:15

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
Zawiesza się instalator Win 7 Pro x64. - irocket - 14.06.2013 17:15