Odpowiedz

Długi czas reakcji od wciśnięcia PWR do momentu startu systemu

tomaszzet
Nowy
Liczba postów: 3

Długi czas reakcji od wciśnięcia PWR do momentu startu systemu

Czołem,

nie znalazłem podobnego tematu, dlatego postanowiłem napisać.

Problem wygląda następująco:
mam sobie komputer o następującej konfiguracji
proc - i5 - 2500 Extreme - nakręcony na 4,22 mhz
plyta - p67a-d3-b3
ram 8 gb 1333
dyski 3 x hdd i 1 x ssd
Wszystko smigało ładnie od momentu zakupu dysku ssd. Postawiłem tam system i bylo sprawnie i szybko.
Do momentu az mnie podkusilo sterowniki uaktualniac - i natrafilem na opisany problem wielokroc - a mianowicie win7 przestal widziec karte dzwiekowa sb0730 - czyli Sound Blaster Extreme Gamer; po przeszukaniu for i wielu probach - nie udalo sie przywrocic normalności. Zrobiłem coś - co działa. Zrobiłem format, a potem wgrałem najnowsze gole stary do SB i zadnych to stockowej karty dzwiekowej. Super. Ale...
Okazało się, że mam objaw taki: tu najwazniejsze - bo to o ten probelm wlasnie chodzi: od wcisniecia przycisku PWR w obudowie zapalaja sie lampki plus lampki od regulatorow obrotuw wiatrakow, wiatraki sie kreca i dopiero po ok 10-15 sekundach zaczyna na ekranie pokazywac sie ekran uruchamiania systemu. Ponadto, Po nacisnieciu "zakmnij system" czeka kilka chwil (ok 10-15 sekund) i dopiero zamyka system. I tez tu dziwne, bo gasnie ekran, gasnie system (nawet szybko) a diody na regulatorze, na pracy procka swieca i kreci wiatrakami przez kilka sekund, zanim sie zatrzyma.
A tak przed formatem nie bylo.
Podczas szukania rozwiazania problemu znalazlem watki z dyskami ssd i sobie postanowilem zmienic w biosie na swiezym systemie z ide na achi (czy jak to). Zgrzytnelo, chrupnelo i system nie wstawal. Zmienilem na opcje pierwotna. Rezultat ten sam.
No to w desperacji zrobilem przywrocenie biosu defaultowe i znowu format. Dzwiekowa elegancko dziala. A opoznienia jak byly. Tak są. Porobiłem oczywiscie polecane przez was wylaczania procesó, usług, zmiany w rejestrze w wait to kill - i nic. O to chodzi, ze od momentu jak pokaze sie ekran ladowania systemu, to jest na prawde szybko, i tak samo, od momentu jak wylaczanie systemu. Tylko te zwloki. Od pwr do startu; od "zakmnij system" do znikniecia obrazu; i od zamkniecia systemu, do wylaczenia sie wiatraków. Macie jakieś pomysły? Bo mocno dość to irytuje.

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.

tomasz

22.02.2013 21:10

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Długi czas reakcji od wciśnięcia PWR do momentu startu systemu - tomaszzet - 22.02.2013 21:10