Wątek zamknięty

[Rozwiązany] Jak wykonać dzielenie partycji z 4 podstawowymi partycjami

rambit
Młodszy user systemu

Liczba postów: 90

RE: Jak wykonać dzielenie partycji z 4 podstawowymi partycjami

hmmy, racja, przydałby się poradnik. robiłem to u siebie parę razy i wiem, że instalatora 7 nie da się oszukać, zawsze utworzy partycję rozruchową. no ale jak pisałem, trzeba odpalić EasyBCD i tam wybrać opcję:

Możesz skorzystać z propozycji poniżej.

po tej operacji nie wiem, czy EasyBCD ustawia partycję C: na typ BOOT - sprawdzisz to rebootując system i wchodząc na C: - powinien tam być katalog Boot i plik BCD. Możesz też podpiąć literę dysku pod partycję 100 MB (w oknie menedżera dysków) możesz spróbować skasować katalog Boot.
Ustawienie partycji C: ręcznie na typ Boot można zrobić też z poziomu konsoli odzyskiwania systemu (rozruch z płyty instalacyjnej) wpisując fixboot po zalogowaniu na dysk C:

Następnie możesz w minitool spróbować utworzyć partycję na końcu dysku przez skopiowanie istniejącej partycji systemowej (tak tak, dysk CUśmiechnięty do szybszych zewnętrznych partii talerzy dysku, utworzenie "klona" partycji i zmianę jej parametrów na active,boot itd, jak poniżej ja mam:

Wtedy możesz usunąć oryginalną partycję C: , resize partycji odzyskiwania (do rozmiaru żądanej, pierwszej partycji) i dodanie kolejnych 2 partycji primary w minitool.
Wtedy masz 4 partycje primary Uśmiechnięty

Ostatecznie jak się nie powiedzie odpalenie Windowsa ze sklonowanej partycji, proponuję zainstalowanie Windowsa na miejscu sklonowanej, wtedy partycja odzyskiwania nie zmieni rozmiaru zmodyfikowanej wcześniej z powrotem na 100 MB (rozmiar pozostanie taki sam jaki zrobiliśmy w minitoolUśmiechnięty ) i potem ponowienie akcji w EasyBCD (przeniesienie rozruchu na CUśmiechnięty da pożądany rezultat.

02.12.2012 14:53

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak wykonać dzielenie partycji z 4 podstawowymi partycjami - rambit - 02.12.2012 14:53