Wątek zamknięty

[Rozwiązany] BSOD: błąd podczas wymagających gier związany z atikmpag.sys

BankaiGoku
Nowy

Liczba postów: 3

BSOD: błąd podczas wymagających gier związany z atikmpag.sys

Witam ,

Od pewnego czasu nękam się z problemem . Prowadziłem już ten temat na wielu forach , lecz nic to nie zdawało rezulatu ..
Tematy:
http://www.forum.tweaks.pl/BSOD-atikmpagsys-t52048.html
http://forum.pclab.pl/topic/832056-BSOD-...ry11063012
http://forum.benchmark.pl/topic/62800-bl...ge__st__20

Problem :
Po 15 min od włączenia wymagającej gry (BF3,Sleeping Dogs) występuje BSOD , lub wywala mnie do pulpitu .

Cytat:____________________________________________________________________________________________________​____________________
1. Karty gdzie indziej zbytnio nie mam jak sprawdzić . Wyłączyłem ta , i przełączyłem na zintegrowaną , ale zbytnio gier nie mogłem uruchomić ...
2. Proszę bardzo . To jest ten BSOD i przy okazji ustawienia OC procesora :

____________________________________________________________________________________________________​____________________

Przy 12.6 oraz 12.8 nie wystąpił mi "Blue Screen" , lecz po jakimś okresie w grze obraz się z głosem zatrzymał i automatycznie wywaliło mnie do pulpitu bez możliwości ponownego wznowienia gry .
Błąd , czyli nadal jest lecz w postaci wywalenia do pulpitu poprzedzonym zacięciem się gry .
____________________________________________________________________________________________________​____________________
Zmiana sterowników . Przy 12.6 oraz 12.8 nie wystąpił mi "Blue Screen" , lecz po jakimś okresie w grze obraz się z głosem zatrzymał i automatycznie wywaliło mnie do pulpitu bez możliwości ponownego wznowienia gry .
Błąd , czyli nadal jest lecz w postaci wywalenia do pulpitu poprzedzonym zacięciem się gry .
Pamięci ram i dyski przetestowałem i nie wykazują one błędów . HD-Tune MemTest
Zrobiłem eksperyment . Zazwyczaj po 15 minutach występując ten błąd , więc przed testem włączyłem GPU-Z . Po Crashu i wywaleniu do pulpitu okazało się że temp. oscylowały w granicy 56C więc są w porządku . FurMark też nic nie wykazał .(sterowniki nawalają ? , za mało ram ? zasilacz ? ......)
Więc , sprzedałem swój XFX 450W i kupiłem XFX 650W . Problem nie znikł , a zakup nowego zasilacza nic nie dał . Nie żałuję , że kupiłem bo teraz przynajmniej mam zapas mocy i więcej kabli .

Co gorsze, podejrzewam, że nie jest to winna karty graficznej , ponieważ chciałem uruchomić dzisiaj BF3 . Po wejściu do rozgrywki występuje super spadek wydajności . Bez względu na jakich ustawieniach graficznych jest BF3 , to może jest tylko kilka FPS-ów . Występuje takie zamulanie...
Muszę podkreślić , że powyższy problem testowałem na procesorze całkowicie zresetowanym w biosie ( brak OC , brak odblokowania rdzeni ) ..
Gdyby to był zwykły problem z niewydajnością procka względem karty graficznej , ale nie jest . Bo na najmniejszych ustawieniach graficznych jest to samo !
Po pierwszym zamontowaniu karty graficznej , kiedy jeszcze nie robiłem OC na najwyższych ustawieniach BF3 działał świetnie powyżej 60 FPS .
Dodam jeszcze , że miałem kilka razy dziwną sytuację . Otóż po włączania komputera płyta główna wywaliła błąd ; coś związanego z procesorem i komunikatem " Overclocking failed" . Po zrestartowaniu komputera , wszystko się niby uruchomiło normalnie

Płyta Główna
Ram <-Testowane , działa normalnie
Procesor
Karta Graficzna
Zasilacz <-Testowany , działa normalnie
Dyski <-Testowane , działa normalnie
Temperatury <- Wszystkie w miarę

Dzisiaj usunąłem jeszcze SP1 . Efekt jest taki że gra się zawiesza , i może tak zawieszona stać i stać .... gdzie tylko restart pomaga .
Zauważyłem że są także błędy w Dzienniku zdarzeń przed zawieszeniem się .
Kod:
Serwer {995C996E-D918-4A8C-A302-45719A6F4EA7} nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.
Kod:
Wystąpił skorygowany błąd sprzętowy.

Zgłoszone przez składnik:  rdzeń procesora
Źródło błędu:  Skorygowane sprawdzenie komputera
Typ błędu:  Błąd buforu translacji równoległej
Identyfikator procesora:  0

Minidump : w załączniku
.txt  1.TXT (Rozmiar: 9.28 KB / Pobrań: 2)
CPU -> AMD Phenom X4 550 3.1 Ghz [Odblokowane do X4@3,6]
Mobo -> ASUS M4A785D-M PRO
Ram ->4GB Kingston
GPU -> Radeon 7870 2GB OC.ver
HDD -> 500 GB , 111 GB
Zasilacz -> XFX 650W Bronze
Chłodzenie CPU -> SilentiumPC Fortis 1225
Obudowa -> SilentiumPC Regnum

Jak to naprawić , tudzież zlikwidować ?

ASUS M4A785D-M PRO***AMD Phenom™II X2 550 Black Edition 3.10 GHZ & (-Podkręcony X4-)***4096 MB (2 x 2048 DDR2-SDRAM )kingston***Gigabyte Radeon 7870 2GB OC***Dyski twarde : 500 GB , 111 GB***XFX 650 W Bronze***SilentiumPC Regnum***SilentiumPCFortis HE1225
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.11.2012 16:54 przez BankaiGoku.)

12.11.2012 23:55

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
BSOD: błąd podczas wymagających gier związany z atikmpag.sys - BankaiGoku - 12.11.2012 23:55