BSOD: błędy po świeżej instalacji systemu powodowane przez nvlddmkm.sys |
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: BSOD przez NVLDDMKM.SYS(21.08.2012 08:22)Negatyw napisał(a): Przyznam, że jestem zaskoczony. Mam dość konkretne pamięci. Mam dokładnie te same kości być może się różnią rewizją i spd table. Pierwsze 2 sztuki kupowałem jeszcze w 2008 a 2 ostatnie w tym roku. Także 4 kości i się nie gryzą na EP45-DS3. Ładnie się kręcą. Cytat:Od lat koledzy z IT sprzedają je do płyty Asus P5Q i nikt nie zgłaszał problemów. Całkiem bezawaryjne to one nie są. Cytat:Testowałem rzecz jasna bootowalną płytką z MemTest i nigdy (teraz też) nie zauważyłem błędów: Nie wiem jak długo ten test był puszczony ale jak się go robi to na dosyć długo. Jest to bardzo dobry "wygrzewacz" dla laptopów. Dopiero po dłuższym działaniu i pod większą temperaturą można stawiać wnioski chociaż z mojego doświadczenia memtest nie zawsze się spisuje. Cytat:Szok. Programy testowe tego nigdy nie potwierdziły. Czy odczyty z MiniDump'ów - należy zawsze traktować jak wyrocznie i są one nieomylne i jednoznaczne? Może inaczej - należy podchodzić z dystansem. Interpretacja minidumpów często nie jest łatwa. Ja nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, zresztą mało osób znam które się tym zajmują na profesjonalnie - rozkłada je na cczynniki pierwsze i ma już doświadczenie w podobnych przypadkach. Dopiero dogłębna analiza rejestrów pamięci z minidumpa daje jakiś obraz. W Twoim przypadku mogą to być inne problemy "około" pamięciowe. Niezaprzeczalnym faktem jest to iż jakimś cudem odczytywane dane z segmentów były uszkodzone o czym biją na alarm dwa różne bsody. Teraz, żeby dojść do tego zaczyna się cała zabawa ze sprzętem. Wykluczyć można tu działanie jakiegokolwiek software'u. Cytat:Dodatkowo zdecydowałem się na DOWNGRADE Biosu z wersji najnowszej do starszej, gdyż wersje wyższe w Hardware Monitor podawały mi 5-cyfrowe szybkości pracy wentylatorów w obudowie - co rzecz jasna jest NIEREALNE. Dobre posunięcie. Ja trzymam się takiej starej zasady, że najnowszy bios nie zawsze jest tym dobrym. Tym bardziej jakieś bety. Zawsze można napisać do supportu i przedstawić problem, czasem podrzucą jakiś bios który nie jest oficjalnie wystawiony na stronie. Cytat:Od tego czasu (DO TEJ PORY) nie miałem jeszcze żadnego BSOD'a. Co prawda downgrade przeprowadziłem wczoraj w godzinach wieczornych. Zobaczymy co będzie dalej. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 21.08.2012 11:10 |
|