Wątek zamknięty

Jak podpiąć 2 dyski SATA

lowcaglow
Nowy
Liczba postów: 4

RE: Jak podpiąć 2 dyski SATA

(30.07.2012 17:42)thermalfake napisał(a):  Pierwszy post jest napisany tak chaotycznie, że nikt nic z tego nie zrozumie. Co się dokładnie działo na starym dysku jak uruchamiasz komputer. Opisz bo tylko piszesz, że na nowym to samo ale co ? Pisałeś, ze kupiłeś nowy dysk, tak ? Więc bez systemu jak mniemam. Jak udało Ci się na nim postawić system skoro nie rusza po zmianie boota. Chyba, ze próbujesz odpalić system z innym zestawem sterowników z innego sprzętu. Także napisz po kolei co i jak a nie z du**y strony.

Cytat:Przecież pisałem że mój stary dysk nie działa i nie mogę na nim nic robić.

Widać nie zadałeś sobie żadnego trudu sprawdzić to co Ci podpowiedziałem a podpowiedziałem CI dużo i zaoszczędziłem wizyty w serwisie. Nikt Ci nie kazał odpalać starego dysku a użyć systemu ratunkowego livecd. Teraz odrób pracę domową i dowiedz się co to jest i wykonaj to o czym pisałem.

Cytat:Jeżeli podepnę dwa dyski to komp automatycznie bootuję mi ze starego nawet jeśli zmienię sekwencję na mój nowy

To jest nowy-nowy czy nowy-używany. Nie odpali się z niego gdyż nie ma na nim sektora rozruchowego (aktywnej partycji)/systemu. Bios widzi CI ten nowy dysk za każdym razem ?

Cytat:Jeżeli zaś podepnę dysk podczas uruchomionego Windowsa to spali mi zasilacz.

Nooo, to nie hot swap ale prędzej coś innego niż zasilacz.

Dobra. Mój pierwszh dysk na początku był cacy z systemem. Póżniej popsuł mi się wolumin systemowy. Pisałeś że nie zdałem sobie trudu z naprawieniem go i się mylisz, włączyłem konsolę odzyskiwani i CHKDSK i dup@ i nic, próbowałem jakiś innych sposobów i też nic. Ostatecznie kupiłem nowy, zainstalowałem system nowy-używany i chciałem przerzucić dane ze starego na nowy. I tu jest problem, kiedy podępnę dwa dyski to system AUTOMATYCZNIE bootuję mi ze starego, nawet jeśli zmięnię sekwencję w BIOSIE

Cytat: Bios widzi CI ten nowy dysk za każdym razem ?
Tak widzi ale bootuję ze starego nawet jeśli ustawię stary.
No nie wiem możę coś z zworkami?

31.07.2012 11:25

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak podpiąć 2 dyski SATA - lowcaglow - 31.07.2012 11:25