Wątek zamknięty

Problem z... no właśnie, z czym? Padnięty dysk, płyta główna, czy może zasilacz?

thermalfake
Ostatni Mohikanin

Liczba postów: 13.580

RE: Problem z... no właśnie, z czym? Padnięty dysk, płyta główna, czy może zasilacz?

(16.07.2012 22:13)peciaq napisał(a):  Po złożeniu komputer nie uruchamia się. Wyczułem słuchem, że nie chodził dysk. W ogóle nie pracował, tak jakby nie docierało do niego zasilanie. Wiatrak na CPU się kręcił. Pojechałem więc co prędzej do znajomego po zapasowy dysk.
Wróciłem do domu, podłączam wszystko... dalej to samo!

Na przyszłość sprawdzić czy zostało wpięte zasilanie P4 o ile płyta takowe złącze posiada bo to jest identyczny objaw - płyta wstaje, wiatraki się kręcą ale brak obrazu.

Cytat:Podczas próby uruchomienia przy podłączonym którymkolwiek z dysków, nie pokazuje mi się nawet strona startowa BIOS. Dioda na płycie głównej się świeci.

Nie wiem czy to dysk SATA czy PATA. W kiepskich, tanich czy starszych zasilaczach końcówki pinów w molexach mogą delikatnie wychodzić z wtyczki szczególnie żółty 12V i wtedy dysk nie będzie zasilany. Podobnie jest z przejściówkami molex - sata.

(17.07.2012 11:18)peciaq napisał(a):  Podłączyłem teraz drugi dysk i ruszył system który na nim jest, ale jak tylko kliknąłem na użytkownika to znowu restart...

Miałem takie przypadki, że resetowanie było identyczne.
Pomagało wpięcie dokładnie do tego samego portu co wcześniej, przywrócenie tych samych ustawień biosu sprzed incydentu.
Na tym drugim pożyczonym dysku system niekoniecznie musi wstać gdyż może mieć zapisaną całkowicie inną konfigurację sprzętową.
Dla pewności prewencyjnie posprawdzaj sobie napięcia zasilacza miernikiem - może być ok skoro wcześniej działało bez zarzutów.

[Obrazek: 2089620800_1406976151.png]

W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu.
Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum.
Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.07.2012 18:51 przez thermalfake.)

17.07.2012 18:44

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Problem z... no właśnie, z czym? Padnięty dysk, płyta główna, czy może zasilacz? - thermalfake - 17.07.2012 18:44