Wątek zamknięty

[Rozwiązany] Zmiana wyglądu okna folderów (rozwiązany)

alferalferalfer
Nowy
Liczba postów: 3

RE: Zmiana wyglądu okna folderów

(17.11.2009 15:51)Luke napisał(a):  A powiem jeszcze coś o menu Start. Według mnie genialne jest to wyszukiwanie. W XP trzeba było rozwijać jakieś listy, jakieś menu i szukać tych skrótów "na piechotę". A tu jest tak, że szybciej to już trudno jest wymyślić. Trzy przyciski na klawiaturze: "Logo Windows" -> pierwsza litera programu -> "Enter". Zero szukania, natychmiastowe uruchamianie tego, co chcę. Niezwykle praktyczne. Uśmiechnięty Oczywiście trzeba mieć włączone indeksowanie dla skrótów w menu Start. Raz zindeksuje i masz super szybkie wyszukiwanie programów.

Nie mam teraz pod ręką Win 7 więc piszę troszkę z pamięci. To o czym mówisz dotyczy ikonek, jakie są od razu po kliknięciu "Start", czy prawda? A wszystkie zainstalowane programy są dopiero po kolejnym kliknięciu "wszystkie programy"? Bo jeśli tak, to - o ile się nie mylę - szukając danego programu nie dość że musisz wejść w te "wszystkie programy" to i tak szukać go w odpowiednim podfolderze? Chyba że mówimy o czym innym.

U mnie wygląda to tak, że "zawsze" robiłem sobie foldery z różnymi programami (np. folder Grafika z graficznymi, folder Internet z internetowymi itp.). I wówczas - przy założeniu że dbam o taki porządek, czyli nie zgadzam się na powstawanie domyślne niezliczonej liczby folderów dla każdego instalowanego programu tylko je wrzucam według mojego klucza - znalezienie programu było naprawdę łatwe.

A teraz w Win 7 za _każdym_ razem muszę klikać dodatkowo "wszystkie programy". Chyba, że proponujesz żebym wszystkie ważne skróty do softu wrzucał od razu nad przycisk start, ale to miejsce działa inaczej niż zwykły eksplorator, ma nieco inną funkcjonalność, niestety nieintuicyjną. Obawiam się że tu pisząc ciężko mi będzie pokazać o co dokładnie mi chodzi, w prezentacji na żywo byłoby to o wiele łatwiejsze.

Zresztą sam pomysł, żeby nad przyciskiem "start" owe skróty były nie od razu, a od "góry" (czyli między startem a skrótami jest biała wolna przestrzeń) to IMHO nieporozumienie, w skali dnia-tygodnia-roku to ileś nadmiarowych bezsensownych ruchów myszką. I nie bagatelizujcie tego, ja czasem spędzam do kilkunastu godzin dziennie przy kompie niestety, i takie drobne ale upierdliwe wady bardzo mi przeszkadzają. Co oczywiście nie musi przeszkadzać "normalnemu" standardowemu użytkownikowi.

Pozdrawiam
Alfer

17.11.2009 16:20

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Zmiana wyglądu okna folderów - alferalferalfer - 17.11.2009 16:20