Wątek zamknięty

Jak przypisać więcej ramu do Opery?

Smokofenek
User systemu

Liczba postów: 209

RE: Jak przypisać więcej ramu do Opery

Operę mam zawsze aktualną.
Windows 7 Home Premium 32-bitowy
2048 MB ramu

Łączę: 25Mibit (transfer dochodzi do 2MiB/s, bywa więcej, średnio około 700KiB/s, ping z pingtest.net mam 23ms z jitterem 2ms, sprawdzane dosłownie 5 sekund temu od kiedy to napisałem)

Ale jest to raczej wina komputera, nie sieci, bo to nie strony lagują, tylko Opera się zacina, miewa "braki odpowiedzi", itp. A wszystko szybko i ładnie chodzi, w sensie stronki. Ale Opera serio mi laguje.

No i bywa tak, że na menedżerze zadań, wykorzystanie pamięci przez Operę skacze. Powinna się ona utrzymywać na 100-300 mega ramu, a miewa 4,7k, skacze do 40 kilku, bywa więcej, itp. Czasem skacze tak dynamicznie, że normalnie szaleje licznik. I to nie że się zwiększa czy zmniejsza. Idzie to np. tak: 4k-50k-14k-12k-80k-5k-100k (około 3 zmian na sekundę). A to raczej normalne nie jest.

Chciałem przypisać więcej ramu, bo widziałem, że z javą się dało. Minecraft, używający javy, może użyć normalnie niecały 1GiB ramu, da się to zwiększyć, przez nadanie mu ilości ramu, którego może użyć. W grach steamowych, m.in. Counter-Strike'u, w ustawieniach gry dodajesz heapsize xxx, gdzie te iksy to ram w MiB. I to normalnie działa, bo to znane powszechnie przez ludzi.

O, własnie mi się ścięło na ok. 10 sekund. Patrzę - używanie 96 mega ramu. Gdy pisałem ten akapit 2 stopnie wyżej to było własnie 4,7k ramu. Różnica 2 rzędów, a to dość dużo. Nie powinno tak skakać, w trakcie robienia jednej czynności (pisania posta). Nie robię w Operze w chwili obecnej niczego innego, dlatego o tym mówię, bo gdybym np. wchodził teraz na stronę jakąś, ładował filmiki to ok. Ale piszę cały czas tak samo i ram się zmienia. A bywają chwilę jak szaleje i skacze w różne kierunki.

Ja się tam nie znam, wypisuję swoje spostrzeżenia, ale tak czy siak nie wiem czemu mi się tak tnie. I skoro pisałem o filmikach - czasem nagle przy ich oglądaniu się tnie, właśnie tak przerywa chwilami. Ale nie filmik się zatrzymuje, tylko on gra dalej (słychać głos), ale Opera się zacina i obraz staje w miejscu.

Czy są może jakieś inne opcje, jeśli ten ram nie pomoże? Żeby te cięcia zmniejszyć. W innych przeglądarkach tego nie ma, co mnie zaciekawiło. A np. na firefoksie mam włączone ze 100 stron i nie tnie się w ogóle (nie pytajcie czemu aż tyle, ale mam bo potrzebowałem).

Z góry dzięki za odpowiedź i przepraszam za długi post.

EDIT: Czy zmiana w ustawieniach pamięci podręcznej używanej w Operze z "automatyczna" na "400MB" coś pomoże (to najwyższa możliwa wartość do wyboru).
Miałem 200MB podręcznej na dysku i auto z podręcznej pamięci ramu.
Zmieniłem oba na 400MB i łudzę się, że się coś poprawi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.01.2012 01:49 przez Smokofenek.)

13.01.2012 01:46

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak przypisać więcej ramu do Opery - Smokofenek - 13.01.2012 01:46