Wątek zamknięty

Problem z instalacją Windows 7 przez napęd DVD

deothor
Nowy
Liczba postów: 4

RE: Problem z instalacją Windows 7 przez napęd DVD

Nie zauważyłem żadnej wzmianki w biosie o moim napędzie DVD, wziąłem się za rozkręcanie. Szeroka taśma podpięta jest dokładnie po płytę główną i tylko DVD. Ogólnie tylko DVD korzysta z tej szerokiej taśmy.

Dysk twardy jest SATA (w moim przypadku pomarańczowy kabel).

Niestety nie bardzo rozumiem tego:

"I tu najważniejsze - NIE JEST OBOJĘTNE jak ta tasiemka jest podłączona. Każda taka tasiemka ma ma po jednej stronie znacznik PINu-1 (najczęściej pasek czerwony). PIN-1 na tasiemce musi być połączony z PIN-1 gniazda na płycie głównej i tak samo w DVD PIN-1 do PIN-1. Jak dasz odwrotnie to DVD nie uruchomi się. Jak będzie prawidłowo, to DVD powinno zgłosić się w BIOS i podać swoją nazwę (np. producenta). "

Bo mój DVD (jeżeli o nim mowa w tym fragmencie) to jest prawidłowo podpięty szeroką taśmą ATA oraz molexem 4-pin. Zauważyłem także, że w DVD na takich 6 wystających "bolcach" 2 są połączone jak w przypadku slave HDD. (są jeszcze 2 wejścia od lewej strony taśmy ATA, ale żaden posiadany przeze mnie kabel do nich nie pasuje - wejście z 2 i 3 bolcami)

Jeżeli natomiast chodzi Ci o dysk twardy, to połączony jest z płytą główną kablem sata ("wejść" na płytę główną obok siebie jest 6, z czego tylko jeden wykorzystany dla HDD) oraz podłączeniem pod prąd z zasilaczem.

napęd DVD działał zawsze OK jak chciałem sobie obejrzeć film etc etc

Co do 2iego pytania, to niestety, choć chciałbym nie mogę tego sprawdzić, dam je koledze dzisiaj i zobaczy on na swoim PC.

Nie wiem gdzie miałbym to sprawdzić, musiałbyś podać mi gdzie w opcjach BIOS'u ta opcja jest, bo zaczynam mieć wrażenie, że każde mieszanie w BIOS'ie już tylko bardziej mi zaszkodzi Zakłopotany

@Thermalfake
Co do instalacji poprzez pendrive, będą spore problemy, bo mam jedynie 2GB pen'a. Pożyczyć nie mam od kogo.. W ostateczności, gdy napęd na pewno nie ruszy, wtedy zainstaluję windows XP i wtedy zainstaluję win7
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.01.2012 07:52 przez deothor.)

05.01.2012 07:42

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
RE: Problem z instalacją Windows 7 przez napęd DVD - deothor - 05.01.2012 07:42