Laptop - klawisz F4 nie uruchamia partycji recovery (REAgentC.exe) |
|
bitolo Nowy
Liczba postów: 6
|
RE: Laptop - klawisz F4 nie uruchamia partycji recovery (REAgentC.exe)
W tej odpowiedzi zamieszczam opis jak rozwiązać problem braku możliwości usunięcia atrybutu "UKRYTA" z partycji RECOVERY:
Jak już pisałem na początku problem zawarty w tym wątku dotyczy braku możliwości uruchomienia partycji RECOVERY w laptopie (nie działa klawisz funkcyjny F4). Nie udało mnie się co prawda aktywować klawisza F4, ale znalazłem sposób na "bezpośrednie" wystartowanie laptopa z partycji RECOVERY. Aby móc uruchomić system z tej partycji nie wystarczy tylko przypisać do właściwego woluminu jakieś litery napędu, oraz ustawić tą partycje jaką ACTIVE. W tym przypadku opisywana partycje jest dodatkowo "UKRYTA" (posiada znacznik HIDDEN). Wydawało by się, że wystarczy ten znacznik usunąć za pośrednictwem programu DISKPART, wydając komendę: Kod: diskpart Jednak po wykonaniu polecenia "attributes" otrzymujemy komunikat błędu - dlaczego ? Spowodowane jest to tym, że w tym przypadku partycja RECOVERY ma status nie tylko ukrytej, ale także "zablokowanej", czyli posiada ID=27. W tym przypadku aby usunąć jej znacznik "HIDDEN" należy najpierw zmienić jej znacznik na ID=07 poleceniem: Kod: SETID ID=07 Jak wygląda procedura przygotowania partycji RECOVERY do uruchomienia bezpośredniego obrazują poniższe grafiki: Więc po ustawieniu partycji RECOVERY jako "widoczna z atrybutem ACTIVE" możemy wykonać restart laptopa, co wywoła w przypadku niego uruchomienie poniższego systemu z tej partycji: I tu by się wydawało, że mamy już pewnego rodzaju sukces, co prawda nie działa nadal klawisz F4, ale już startuje nasza ukryta partycja RECOVERY. Lecz nie ma tak łatwo. Po wykonaniu restartu (pomimo, że nic nie przywracałem z partycji i oprogramowania Smasunga) partycja już nie startuje samoczynnie. Okazuje się mianowicie, że po restarcie zostały zmienione podstawowe ustawienia w tej partycji. Mianowicie zmieniła ona ponownie status na "UKRYTA", a także znacznik ID zmieniła ze standardowego 07 na wartość 12: Więc na razie tyle udało mnie się osiągnąć w celu rozwiązanie problemu z RECOVERY i klawiszem funkcyjnym. Jednak się jeszcze nie poddaje i teraz w wolnym czasie "wgłębię się" w strukturę systemu BCD i polecenia BCDEDIT. 03.01.2012 22:19 |
|
Wiadomości w tym wątku |
Laptop - klawisz F4 nie uruchamia partycji recovery (REAgentC.exe) - bitolo - 30.12.2011, 17:26
RE: Laptop - klawisz F4 nie uruchamia partycji recovery (REAgentC.exe) - thermalfake - 30.12.2011, 23:50
RE: Laptop - klawisz F4 nie uruchamia partycji recovery (REAgentC.exe) - bitolo - 02.01.2012, 13:33
RE: Laptop - klawisz F4 nie uruchamia partycji recovery (REAgentC.exe) - thermalfake - 02.01.2012, 15:30
|