Niewyraźne, zamazujące się teksty w Windows 7 |
|
Piksel Nowy
Liczba postów: 1
|
RE: Niewyraźne, zamazujące się teksty w Windows 7
Od dłuższego czasu nie zmieniałem w komputerze części, czekając właśnie na Windows 7. Teraz, gdy wyszedł postanowiłem przejrzeć fora pod kątem opini. Ten wątek, w którym jesteśmy, a także i ten: http://forum.***/default.aspx?g=posts&t=162160 nieco ostudził mój zapał. Mam dobry, acz kilkuletni monitor CRT. Nie zamierzam go wymieniać, bo mam wysokie odświeżanie i obraz lepszy niż większość znajomych na nowych LCD.
Z antyaliasingiem moje doświadczenia są okropne, gdzie się by nie pojawił, tam powoduje rozmycie. Może i można się przyzwyczaić, ale to chyba gorsze rozwiązanie, bo co z przyzwyczajenia, gdy wzrok się pogarsza. Powyższy temat i brak w nim jakiegoś rozwiązania skłonił mnie do odszukania kontaktu do wsparcia technicznego Microsoftu w celu zapytania, czy da się ustawić na nowym Windowsie zwykłą "surową pikselizację" (brak antyaliasingu, ClearType lub innych wynalazków). Napisałem wczoraj maila z linkiem do tego, a także zacytowanego wyżej wątku, z prośbą o instrukcje dotyczące wyłączenia antyaliasingu. Odpowiedź cytuję za zgodą: Cytat:Z opisu zawartego w zgłoszeniu rozumiem, że zapytanie dotyczy funkcji Windows 7. Jeżeli chciałby Pan, aby kontakt z mojej strony nastąpił drogą telefoniczną, bardzo proszę o podanie numeru telefonu. Wszelkie pytania dotyczące tego zgłoszenia może Pan kierować do mnie za pomocą poczty elektronicznej na adres: Odpowiedź wydaje mi się, o tyle wyczerpująca, że modernizując sprzęt (na obecnym Windows 7 nie uruchomi się) pewnie kupiłbym właśnie Nvidię, gdyż mam starą kartę tej firmy i dobrze mi ona służy. Kiedyś miałem nieprzyjemność korzystać z VIA i tej firmie podziękuję, więc do procesora AMD (a taki pewnie kupię) zostaje mi tylko ATI/AMD. Dlatego prosiłbym o opinię osób z kartami ATI (Radeon), czy ten problem tam jest, czy nie. Nie przetestuję instrukcji z anglojęzycznego bloga, gdyż nie mam Windows 7, ale mogą to zrobić Ci, którzy ten problem mają u siebie. Możecie pisać na zamieszczony adres Microsoftu. Mogę też przekopiować, coś z forum, ale lepiej by było bezpośrednio. Mnie osobiście interesuje, czy tę kwestię da się w praktyce rozwiązać, czy też nie. Pozdrawiam 03.11.2009 18:33 |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Autor: Ridd Temat został oceniony na 0 w skali 1-5 gwiazdek. Zebrano 3 głosów. |