Wątek zamknięty

Nagrywarka nie działa pod Windows 7

jowita
Nowy
Liczba postów: 5

Nagrywarka nie działa pod Windows 7

Witam,

Mam Windowsy 7 Home Premium, kilkuletnią ale sprawną nagrywarkę IDE Pioneer 112 (sprawdzona, działa na innym komputerze). Nie wiem jak i kiedy zaczął się problem, nagrywarka działała po instalacji kilka miesięcy temu, teraz nie działa. Dodam, że rzadko jej używałam. Początkowo była niewidoczna w systemie (kod błędu 45), teraz jest na etapie "Windows nie może załadować sterowników" (kod 31).

Stosowałam następujące rozwiązania z lepszym lub (częściej) gorszym skutkiem:

- odłączyłam i przyłączyłam napęd ponownie (fizycznie). Światełko się świeci, napęd sie wysuwa i wsuwa.

- szukałam filtrów w rejestrze, nie ma

-- wyłączyłam funkcję APLM

- kazałam systemowi szukać nowego sprzętu na dwa sposoby

-weszłam na stronę Microsoftu i ściągnęłam jakieś narzędzie fix it, nic to nie pomoglo

- wyłączyłam bootowanie z CD-ROM-u, bo na pewnym etapie mojej aktywnościWink komputer zaczął "haczyć się" w trakcie startu, zatrzymując przy czytaniu kanału IDE 0 Master, gdzie jest nagrywarka, niestety wciąż sie to czasem zdarzą

- zaczęłam grzebać w Rejestrze, nadałam sobie prawa do klucza i usunęłam go [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}] po czym poróbowałam wpisać go ponownie. Popełniłam jeden błąd: zrobiłam kopię fragmentu rejestru, nie zrobiłam zrzutu ekranu ;(

W rezultacie, (dopiero po manipulacjach w Rejestrze) napęd pojawił się w Menedżerze Urządzeń, ale z żółtym trójkątem i informacją o błędzie: "To urządzenie nie pracuje poprawnie, ponieważ system Windows nie może załadować sterowników wymaganych dla tego urządzenia. (Kod 31)"

Mam jeszcze dwa pomysły: skopiować dokładnie klucz z całą zawartością z innego systemu, ale nikt kogo znam, nie ma Win 7 (wybiegłam przed szereg..) Drugi pomysł: pamiętam skądś, że Windows ma 2 kopie sterowników, jeśli zlikwiduje się plik z jednego miejsca, zmusi się system do szukania w drugim miejscu i reinstalacji. Tyle że ja nie wiem, jakie to są miejsca, i z którego jest bezpieczniej wyrzucić sterownik. No, i nie wiem jak on się powinien nazywać...

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki i porady!

17.09.2011 13:38

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Wiadomości w tym wątku
Nagrywarka nie działa pod Windows 7 - jowita - 17.09.2011 13:38