Witam
Mam pytanie odnośnie komendy .
Pokaz zdjęć w rainie i problem jak przypisać pod ikonkę zaznaczoną na zdjęciu podgląd obrazków Windows ( aktualnie wyświetlanego zdjęcia ) lub pokaz slajdów Windows od tego zdjęcia co jest wyświetlane .
Czy da się jakimś wpisem ukosować cały confing ( razem ze zdjęciem o pare stopni względem pionu )
(19.01.2011 12:28)fredek7 napisał(a): ...Czy da się jakimś wpisem ukosować cały confing ( razem ze zdjęciem o pare stopni względem pionu )
Dla takiej zmiany (ukosuje wszelkie obrazki .png w Rainmeter) posłuż się wpisem :
ImageRotate=... <wstaw np. 5 i zobacz jak się zachowa,
przy wyższych liczbach zachodzi potrzeba zmian w
X=...
Y=...
bo zamiast prostokątąta wyświetli romb
Nie wiem jak masz to w pliku .ini ale dołóż poniższy wpis w tym miejscu lub podobnym
Pierwszego pytania nie rozumiem,
domyślnie obrazki zmieniają się tak jak ustawimy Update, pod ten przycisk można podstawić ręczną zmianę - przejście do następnego. Można mu przypisać kilka przycisków do pokazywania obrazków w kilku folderach, można dać mu wpis, który otworzy folder z obrazkami itd. itp. ... .
Pzdr.
Domyślnie pliki graficzne otwieram w XnView (bo ma więcej funkcji od przeglądarki Windowsowej) i ten właśnie program uruchamia przycisk.
Haka na ukosowanie backgrounda nie spotkałem jak dotychczas, możesz go ew. zastąpić jakimś ciemnym, przeźroczystym (podobnym do twojego) podkładem .png i nie będzie problemu z ukosowaniem. Jeżeli nie masz takiego podaj rozmiar jaki chcesz (taki jak BlackBackground2 lub inny) a wrzucę paczkę różnych podkładów na Mój Rainmeter. Rainmeter ma niestety pewne ograniczenia.
Mam jeszcze jedno pytanie Używam configa do foobara z paczki Simplicity, takiego o :
szukałem czegoś na temat przewijania tekstu, ale wyczytałem tylko tyle, że to chyba niemożliwe. W tym miejscu pojawia się moje pytanie - czy istnieje szansa, żeby w przypadku zbyt długiego tytułu rainmeter "obcinał" jego końcówkę i wstawiał tam np wielokropek? Wyglądałoby to znaaaaacznie lepiej niż teraz
A ja chciałbym, żeby tytuł kończył się tam, gdzie pasek postępu... Niby mógłbym ten pasek trochę wydłużyć, ale też bez przesady, nie chcę mieć tego configu do foobara na pół ekranu :/
Pokaż ew. ten config bo na Simplicity bawiłem się dość dawno i nie mam go w archiwum.
Trzeba wykonać następujące kroki (liczby podaję w przybliżeniu w ciemno),
1.zmniejszyć rozmiar czcionki o jedno, dwa oczka lub 3 ...,
2.tytuł zacząć od pozycji
X=0
Y=0
w zależności jak mała będzie czcionka (żeby odsłonić drugą linię tytułu) trzeba obniżyć pasek postępu i pozostałe elementy tzn. sterowanie i czasy o wysokość czcionki +2, lub +3 lub... .
3.Zwiększyć wartość H=... dla drugiej linii tytułu o wysokość czcionki +2, lub +3 lub...
4.Wartość W=... dla tytułu ustawić tak jak dla paska postępu odejmując te 10, 15 lub 20.
Trochę zabawy ale warto bo nie obetnie ci nawet najdłuższego tytułu i Clipstring=1 będzie zbędny (a jeżeli to jeszcze mało podobnie zrobisz miejsce dla kolejnej linii).
W moim maleńkim Winampie wygląda to tak
Nostromo - dzięki wielkie, poradziłem sobie w jednej linii tekstu, ale bez Ciebie by się nie udało (albo trwało by to o wiele dłużej), coś zablokowałem się i nie mogłem tego wymyślić... Swoją drogą nie wiedziałem nawet, że tak łatwo można uzyskać dwie linie tekstu, no ale kilkudniowa zabawa z rainmeterem to jak widać zbyt mało, żeby poznać wszystkie jego tajniki
w każdym razie mój pulpit wygląda teraz tak:
skromny, ale nie lubię "przepychu"
E: tak, mam xpeka (miałem 7, ale to jednak zabawa nie na mój sprzęt), lecz to jeden z lepszych tematów w polskiej sieci o rainmeterze, mam nadzieję, że się nie obrazicie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.01.2011 13:11 przez mar.afc.)
Będę chamski ale znajdź sobie coś co Ci się podoba a wszyscy pomogą i w przeróbce do twoich potrzeb.
Sądzę że pierwszy link da ci wszystko co potrzebujesz
Mam problem po odinstalowaniu Winamp'a i zainstalowaniu Foobar'a, który nie przypadł mi do gustu i ponownym zainstalowaniu Winamp'a przestało działać przewijanie utworów w tym: I nie wiem jak to teraz naprawić...
Tutaj cały kod:
Kod:
;~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
; only for Foobar2000 "WinAmp+Foobar interface"
; download ; http: //chron.visiondesigns.de/foobar2000/foo_winamp_spam_v0.96.zip
; must install the special Winamp API file foo_winamp_spam.dll
; into the folder: C: \Program Files\foobar2000\Components\
;~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
;===========================================
; Rainmeter configuration file
;===========================================
Mam taki kalendarz: http://customize.org/rainmeter/skins/727, czy ktos mogłby pomoc mi i pokazac gdzie zmienic nazwy angielskie na polskie, tzn. miesiace i tygodnie.
Kod:
;Instructions
;use configuration tool to change color codes and size of calendar
;Set the divider to a larger value for scaling the calender
;best value is between 1 and 2
;use the angle value if you want to rotate the calendar for corresponding corners choose between the values 0-90-180-270
;default is 0 for lower right corner upper corners will be hard to read.
a ja mam pytanie..
jak zrobic ten pasek co na tym pulpicie jest na górze? http://exphoto.pl/images/86047124267483396447.png
sciagnełem do rainmetera dodatek drives and folders jednak nie wiem co i jak.. pomoże ktos?
[quote='guska-a' pid='72046' dateline='1296346778']
Mam taki kalendarz: http://customize.org/rainmeter/skins/727, czy ktos mogłby pomoc mi i pokazac gdzie zmienic nazwy angielskie na polskie, tzn. miesiace i tygodnie.
Kod:
;Instructions
;use the angle value if you want to rotate the calendar for corresponding corners choose between the values 0-90-180-270
Wklej te dwie linie Substitute tak jak pokazałem, zapisz o,i odśwież kalendarz. Powinno działać.
[quote='guska-a' pid='72046' dateline='1296346778']
Kod:
;Instructions
Wklej te dwie linie Substitute tak jak pokazałem, zapisz o,i odśwież kalendarz. Powinno działać.
EDIT: Corner Calendar v2.2 to jest, prawda? Nazwy miesięcy tygodni są plikami .png, czyli trzebaby zrobić nową polską wersje tych obrazków.
Mój sposób działa, ale nie z tym skinem.
Ja mam takie coś, może i tobie się spodoba:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.01.2011 13:31 przez Sno[W]bull.)
Tak, to jest ten Corner Calender v2.2 Tak myslalam, ze nic z tym nie będzie się dało zrobić bo naprawdę kombinowałam wszelkimi różnymi sposobami i metodami i nic. Ten oczywisty sposob Sno[W]bull co podales to oczywiscie probowalam, ale nic. Szkoda, bo naprawde fajny ten kalendarz. Znalazlam jeszcze inna jego wersje no ale nic. W sumie nie przeszkadzaloby mi ze jest po angielski, ale skoro zrobilam juz dosyc rozbudowana pogode po polsku, zegarek mam po polsku to tez kalendarz bym chciala, no nic A Twoj kalendarz tez jest fajny.
Chciałabym również zapytać, czy można gdzies zmienić kolor i wygląd paska startu na pulpicie (lub ściągnąć), bo ja mam taki jasny, dosyc szeroki (mam Windows 7) a jak przegladam różne wyglądy pulpitów z rainmeterami to ludzie mają takie ciemnoszare, wąskie, zmienione ikonki startu, itp.
Za wszelką pomoc dziękuję
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.01.2011 19:02 przez guska-a.)
Tu masz przykładowe theme do Windows 7. Wybierz jakis i sprawdz w jaki sposob przebiega instalacja.
W wiekszcosci przypadkow potrzeba patcha ktory pozwoli na obsluge tych tematow. http://deepxw.blogspot.com/2008/11/unive...tcher.html
Ja moge polecic program WindowBlinds 7, nie potrzeba grzebac w plikach systemowych, bardzo latwo jest instalowac i wybierac skorki.
Niestety program nie jest darmowy. http://www.stardock.com/products/windowblinds/
Jednak mozna pobrac chyba 30 dniowa wersje i przetestowac co i jak.