[Rozwiązany] BSOD - Creative X-FI Gamer (rozwiązany) |
|
Arcania1991 Młodszy user systemu
Liczba postów: 110
|
RE: BSOD - Creative X-FI Gamer
Ten pliczek co podałeś do ściągnięcia to podczas jego instalacji trzeba wpisać CD-Key a takiego nigdzie nie ma.
Co do obcji w Biosie C1E to mam taka i była ustawiona na " Auto " to ustawiłem tak jak poleciłeś na " Disable "
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.12.2010 15:17 przez Arcania1991.)
19.12.2010 15:13 |
|
|
bodziulla VIP
Liczba postów: 2.364
|
Hej.
Nie wiem czy Twój problem już został definitynie rozwiązany. Z prośby Hate odpowiadam i potwierdzam jest to definitywnie BSOD z winy proca. Tutaj masz instrukcję co i jak masz postąpić: Używając odpowiedniej opcji oprogramowania układowego BIOS na komputerze, można wyłączyć funkcję stanów C interfejsu ACPI (Advanced Configuration and Power Interface). Jeśli oprogramowanie układowe nie uwzględnia takiej opcji, dostępne jest obejście programowe. Można wyłączyć stany C2 i C3 interfejsu ACPI, ustawiając klucz rejestru. W tym celu należy wykonać następujące czynności: W wierszu polecenia uruchom następujące polecenie: reg add HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Processor /v Capabilities /t REG_DWORD /d 0x0007e066 Uruchom ponownie komputer. Uwaga Jeśli w interfejsie ACPI zostaną wyłączone stany C niższego poziomu (stany uśpienia procesora w przypadku bezczynności), spowoduje to znaczny wzrost zużycia energii w przypadku bezczynności komputera. Te stany C niższego poziomu są używane w systemie Windows jako kluczowa funkcja oszczędzania energii. Aby ponownie zacząć korzystać z tych stanów umożliwiających oszczędzanie energii, po zainstalowaniu poprawki należy usunąć klucz rejestru ustawiony w kroku 1. Aby usunąć ten klucz rejestru, należy wykonać następujące czynności: W wierszu polecenia uruchom następujące polecenie: reg delete HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Processor /v Capabilities /f Uruchom ponownie komputer. Pzdr Jeżeli uważasz, że pomogłem kliknij POMÓGŁ. Pzdr :) 21.12.2010 16:00 |
|
|
|
Jak narazie po zmiany obcji C1E na " Disable " od 3 dni BSOD nie wyskoczył, lecz w optymizm nie popadam i poczeka się jeszcze i zobaczymy co będzie dalej. Jak by wyskoczył znów to zastosuje się do twoich rad boudzilla lecz mam nadzieje ze po zmianie w Biosie C1E BSOD już wkoncu BSOD nie będzie mnie denerwował :|
22.12.2010 10:44 |
|
|
ihatebuffering VIP
Liczba postów: 4.011
|
Mamy też taką nadzieję Problem z BSOD na Procesorach Phenom 9500/9600 i jeszcze kilku modelach jest powszechnie znany na zagranicznych forach. Jest to jakiś błąd w firmware procesora do którego AMD się podobno przyznało.
PS. Wyłączenie TLB przyśpiesza procesor o około 15-20%! Więcej informacji masz w linkach, które podwałem wcześniej. Możesz użyć translatora Google 22.12.2010 14:54 |
|
|
|
Co do tego TLB to czytałem już kiedyś i on jest ponoć włączony po to aby uporać sie z jakimś problemem, nie wiem dokładnie jakim stąd właśnie wprowadzili to TLB kosztem szybkości niestety procka. Ale co radzisz, wyłączyć TLB ?
22.12.2010 19:13 |
|
|
ihatebuffering VIP
|
Ja też dużo o tym nie wiem, ale ludzie pisali że wydajność się zwiększa, ale jakie są skutki uboczne to nie wiem... Można się w to wgłębić, ale w innym wątku bo offtop się robi. Na razie poczekamy na relacje z aktywnością bsod
22.12.2010 21:08 |
Podziękowania od: | Arcania1991 |
|
|
|
Odświeżam aby napisać o tym iż BSOD od czasu zmiany obcji C1E na " Disable " nie wyskoczył ani razu a minął już tydzień Mam nadzieje ze to już definitywnie się skończyło Przed tym BSOD wyskakiwał co 1-2 max 3 dni a teraz już minął tydzień i BSOD nie ma OBY OBY to był koniec
26.12.2010 13:13 |
|
|
ihatebuffering VIP
|
Trzeba było trochę przekopać zagranicznych for, ale było warto
26.12.2010 13:51 |
Podziękowania od: | Arcania1991 |
|
|
|
I tak BTW poczytałem trochę o tym błędzie TLB to dowiedziałem się ze ogranicza on możliwości procesora od 15% do 20% czyli że jego wydajność o tyle spada. W tym błędzie chodzi o to ze zawiesza się system " czasem " i też nie u każdego, lecz AMD wprowadziło to TLB standardowo już pod każdy procesor. Ludzie pisali że można go wyłączyć aby odzyskać straconą wydajność i sprawdzić jak będzie chodzić komputer. Tak więc wyłączyłem w Biosie TLB ( Disable ) i napradę wydajność procka w Teście 3dMarkt sporo wzrosła oO narazie nie mam żadnych problemów z " zawieszaniem " jak TLB jest wyłączony, zobaczymy z czasem. Póki co ciesze sie większą wydajnością Co do BSOD to za jakiś czas dam znać czy wyskoczył, myślę ze jeszcze z tydzień poczekamy i jak BSOD sie nie pokaże to myślę ze temat będzie można uznać za sukces
26.12.2010 20:14 |
|
|
|
Od 19.12.2010 po zmianie obcji C1E w Biosie na " Disable " BSOD nie wyskoczył ani razu! 2 dni temu miałem robiony system i BSOD dalej się nie pokazuje Myślę ze temat można zamknąć i uważać za rozwiązany. Moje ukłony w stronę ihatebuffering
___________________________________________________________________________________________________________ Co do mojego innego tematu odnośnie karty graficznej i jej wyboru to wybrałem jednak Asus GTX 260 TOP (ENGTX260 TOP) jest to wersja fabrycznie podkręcona i zbliżona parametrami do GTX 280. Kupiłem ja ze względu na cene i ponad roczna gwarancje Sprawuje się bardzo dobrze Wyniki w 3dMarkt Ventage sa o niebo lepsze niż w 9800GT. Temat do zamknięcia i jeszcze raz dziękuje. ( Mam nadzieje ze BSOD mnie juz nie zaskoczy po takim czasie ) 31.12.2010 11:02 |
|